Ehliyet sahiplerini ilgilendiriyor: Zorunlu değişiklik! 2022 ehliyet yenileme...

İçişleri Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenen sürücü belgelerinin değiştirilmesinin zorunlu olduğu açıklandı. Peki, ehliyet yenileme nasıl yapılır? Ehliyet yenileme işlemi ne zaman sona erecek? İşte detaylar…

Ehliyet sahiplerini ilgilendiriyor: Zorunlu değişiklik! 2022 ehliyet yenileme...

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi kararı verildi. Ehliyet yenileme, 1 Ocak 2016 tarihinden önce ehliyet alan milyonlarca vatandaşı kapsıyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar ehliyetini yenilemeyen sürücülere idari ceza kesileceği açıklandı. Ayrıca, eski tip sürücü belgesinin değiştirilmemesi halinde trafikten men kararı da alınacak. Zira, ‘’ehliyet sahibi’’ olmadığınız kaydı düşülecek. Ehliyet yenileme işlemleri için Nüfus Müdürlüklerinden randevu alınması gerekmektedir. 


Ehliyet yenileme nasıl yapılır? 


Ehliyetini yenilemek isteyen vatandaşlar Alo 199 çağrı hattı üzerinden randevu alabilir. Ayrıca, nvi.gov.tr adresi üzerinden online randevu talebinde bulunabilirsiniz. Randevu alınması zorunludur. Randevu tarihinin oluşturulmasının ardından Nüfus Müdürlüklerine gerekli belgeleri teslim edilmesi istenmektedir. İşlemlerin başarıyla sonlandırmasıyla yeni sürücü belgesinin basımı tamamlanır. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yeni tip sürücü belgesinin basımı yapılmaktadır. PTT üzerinden kargo ile ehliyet belgesi adresinize teslim edilir. Ehliyet yenileme işleminin tamamlanması halinde e-devlet sistemi üzerinden geçici sürücü belgesi alabilirsiniz. Bu sayede yeni basılan ehliyet belgesi elinize ulaşana kadar trafiğe çıkmayı beklemenize gerek kalmaz. 

Ehliyet sahiplerini ilgilendiriyor: Zorunlu değişiklik! 2022 ehliyet yenileme... - Resim : 1
Ehliyet yenileme için istenilen belgeler nelerdir?


Nüfus Müdürlükleri tarafından ehliyet yenileme işlemi için gerekli evraklar talep edilmektedir. Randevu oluşturduktan sonra evrakları eksiksiz şekilde hazırlamanız ve nüfus müdürlüklerine teslim etmeniz zorunludur. Aksi takdirde işlemleriniz tamamlanmaz. Ehliyet yenileme işlemi için gerekli belgeler:


*Eski tip sürücü belgesi (fotokopisi değil, orjinalı teslim edilmelidir)


*T.C. kimlik belgesi


*Sürücü sağlık raporu (yeni çıkarılmış veya yakın tarihli olması gerekmektedir)


*Harç bedeli, değerli kağıt ve vakıf payı makbuzu 


*2 tane biyometrik fotoğraf (yeni çekilmiş olmalıdır)


*Sürücüye ait kan grubu raporu


*Adli sicil belgesi ve parmak izi çıktısı (Parmak izi, Nüfus Müdürlüğü’nde alınacaktır)

 

 2022 Ehliyet yenileme ücreti ne kadar?


31 Aralık 2022 tarihine kadar eski tip sürücü belgelerini yenilemek zorunda olan vatandaşların randevu işleminden sonra ehliyet yenileme ücreti ödemesi gerekmektedir. Ehliyet yenileme ücreti 15 TL olarak belirlenmiştir. Banka dekontu, nüfus müdürlüklerine teslim edilmesi gereken belgeler arasında yer almaktadır. Ehliyet yenileme ücretinin yatırılacağı bankalar arasında Ziraat Bankası, Akbank, Garanti, Aktif Bank ve ING Bankası yer almaktadır.