ECB 11 yıl sonra faizi artırdı

ECB 11 yılın ardından faiz artırma kararı verdi. Alınan karara göre ECB 50 baz puanı atırımı gerçekleştirdi.

ECB 11 yıl sonra faizi artırdı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) verdiği karar ile toplamda 50 baz puanlık faiz artırımı yaptı. Bu artırım Bankanın 11 yıl sonra yaptığı ilk faiz artırımı olarak kayıtlara geçti.
 
Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz artırım kararını verdi. Banka toplamda 50 baz puanlık faiz artırımı yaptı. Böylelikle ana refinansman faizi yüzdelik 0.5, marjinal fonlama faizi yüzdelik olarak 0.75, politika faizi olan mevduat faizi ise yüzdelik 0'a yükseltildi.

Banka, böylelikle 11 yılın sonunda ilk defa faiz artırımına gitmiş oldu.

Yapılan faiz artırımı Euro Bölgesi'nde haziran ayı içerisinde yıllık enflasyonun yüzdelik 8.6 ile rekor kırmasının hemen ardından geldi.

Geçtiğimiz haftaya kadar ECB’den bu toplantı kapsamında 25 baz puanlık bir faiz artırımı beklenenler arasındaydı. Lakin uluslararası haber ajansları konuya daha da yakın kaynaklara dayandırmış olduğu haberlerde ECB için toplamda 50 baz puanlık artırımın da masada olduğunu dile getirmişti.

 
Euro’da yükseliş yaşanıyor

Kararın hemen ardından Euro 18.05 TL’den 18.15 TL’ye yükseldi. Euro/dolar paritesi kapsamında da 1.02'den 1.0240'a çıkış yaşandı. Parite geçtiğimiz hafta içerisinde 20 yılın ardından ilk defa 1'in altını görmüştü.

ECB tarafından yayımlanmış olan karar metni kapsamında enflasyonun orta vadede yüzdelik 2'lik hedefe dönmesi için bu kritik adımın atıldığı dile getirildi.

faiz

Faiz normalizasyonu

Karar metni kapsamında yapılacak olan toplantılarda 'faiz normalizasyonunun' devamının da uygun olduğu aktarıldı. Negatif faizden tamamen çıkarılması sebebi ile faiz artışlarının büyüklüğüne göre toplantıdan toplantıya karar verme yaklaşımının mümkün olduğu dile getirildi.

 
Sorunsuz geçiş kapsamında yeni araç

ECB bunun yanı sıra Aktarım Güvence Aracı'nın (TPI) da onaylamış olduğunu duyurdu. Söz konusu olan aracın ise normalleşme adımlarının bütün Euro Bölgesi ülkeleri kapsamında problemsiz bir şekilde uygulanması gerekildiği için kullanılacağını aktardı. Politika değişimi esnasında piyasada bu geçiş durumunu tehdit edebilecek piyasa dinamikleri oluştuğu zaman TPI alımları ile müdahalede bulunulacak.
 

SUSD KC Amerikan Doları Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.36
Satış 32.38
Değişim -0.0899%
Son Değer 32.38
En yüksek 32.41
En düşük 32.32
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler