Beyaz eşya satışında Haziran'da düşüş yaşandı

TÜRKBEDS verilerine göre beyaz eşya satışlarında önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2 düşüş yaşandı. TÜRKBEDS Başkanı Can Dinçer, kredi kartı taksit sayısının artırılmasıyla taleplerin yükseleceğini belirtti.

Beyaz eşya satışında Haziran'da düşüş yaşandı

Beyaz eşya satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2 düşüş yaşadı. İhracatta ise ayı dönem için yıllık yüzde 6'lık gerileme görüldü. Her ne kadar haziran ayı satışı, ihracat ve üretimde sınırlı olsa da düşüş yaşanmış durumda.

Beyaz eşya satışları haziran ayında yıllık yüzde 2 gerileme yaşadı. İhracat içinde aynı dönem verilerine göre yüzde 6'lık kayıp yaşanırken üretim adedi yüzde 8 azalmış durumda.

Geçtiğimiz son 6 aylık döneme bakıldığında 6 ana üründe beyaz eşya ihracatı adet bazında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 1 oranında artış gösterdi. TÜRKBESD'e üye olan firmaların aynı dönemdeki ülke satışları da yüzde 8 oranında düşüş yaşadı.

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, Türkiye’nin dünya beyaz eşya üretiminin yüzde 7’sini karşıladığına ve son 10 yılda 199 milyon adet üretim gerçekleştirdiğini söyleyerek, “Beyaz eşya sektörü olarak 2021’de ihracatımızı yüzde 16 oranında artırarak, başarılı sonuçlar aldık. Hammadde fiyatlarındaki artış, tedarik sıkıntıları ve Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bu koşulları daha da ağırlaştırmasıyla, 2022 öngördüğümüz gibi küresel ölçekte zor bir yıl oluyor. Türkiye’nin lokomotif sanayilerinden biri olarak tüm bu olumsuzluklara güçlü bir şekilde karşı koyduğumuzu söyleyebiliriz. Üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden beyaz eşya sektörünün rekabet gücünü koruması için atılması gereken adımlar, bu dönemde en önemli gündem maddelerimizin başında geliyor” ifadelerini kullandı.

Dinçer: ÖTV'nin kaldırılması tüketici ihtiyaçlarını karşılayabilir

Türkiye içi satışın yılın başından bu yana azalmasına dikkat çekmek isteyen Dinçer,  “Tüketicilerin alım gücünü desteklemek üzere kredi kartı taksit sayılarının artırılmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Ayrıca, ÖTV’nin kaldırılması tüketicilerin ihtiyaçlarını daha rahat karşılamasını sağlayarak, talebi artıracak, üretimin de güçlü şekilde devam etmesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Etiketler