Dolardaki hareketlilik en çok bankalara yarıyor

Dolarda yaşanan yüksek volatilite en çok bankaların işine yarıyor.

Dolardaki hareketlilik en çok bankalara yarıyor

Dolarizasyon Nedir?

Bir ülkedeki yerleşiklerin değişim aracı, hesap birimi ve yatırım aracı olarak kendi ulusal paraları yerine yabancı para kullanmalarıdır.

TL varlıklar ve petroldeki hareketler, bankalar ve enflasyon tarafında belirleyeceği olmaya devam ederken, dolarizasyonun bankalar için pozitif seyirde olduğunu belirtiliyor. Bloomberg Intelligence analizine göre, petrol maliyetlerindeki yükseliş ve dolarizasyon Türkiye’deki yüksek faiz oranlarının bir süre daha geçerli olmasına neden olacak gibi görünüyor.

Bloomberg Analisti Tomasz Noetzel, 2021 yılının başından bu yana artan petrol maliyetleri ve değer kaybeden Türk lirasının enflasyonun ana faktörleri olduğunu belirtirken enerji ithalatına bağlı olan Türkiye için artan emtia maliyetlerinin risk teşkil ettiğini belirtti.

Türk Lirası üstünde baskı yaratan nedenlerin; yatırımcının endekse olan güveni, enflasyon baskısı ve Amerika’da parasal şartların sıkılaşacağına dair beklentiler olduğunu belirten Noetzel, yıl sonunda Türk lirası için ortak beklentinin 9,00 seviyesi olduğunu dile getirdi.

"Dolarizasyon bankalara kâr ettiriyor''

Türkiye’deki döviz cinsi mevduatların kademeli bir biçimde artış gösterdiğini belirten Noetzel, dolarizasyonun bankaların kâr marjlarını pozitif yönde etkilediğini söyledi.

Noetzel, TÜFE’ye endeksli tahviller sayesinde artan fonlama maliyetinin net faiz marjı üstündeki etkisinin azalarak yüksek Faiz oranlarının yerel bankalar için yönetilebilir olacağını vurguladı.

BBVA’nın Türkiye’de 60 milyar dolarlık varlığının bulunmasından dolayı Türk ekonomisindeki zayıflamadan en çok etkilenen Avrupa bankası olduğunu belirten Noetzel, merkez bankasında yaşanacak diğer bir değişikliğin büyük ihtimalle kur krizini tetikleyebileceğine de değindi.

Etiketler