Dolandırıcılık yaşayanlara önemli karar: Sorumlu banka…

Yargıtay tarafından bugün önemli bir karar alındı. Alınan karar dolandırıcılık mağdurlarını memnun etmeye yetti.

Dolandırıcılık yaşayanlara önemli karar: Sorumlu banka…

Günümüzde sıklıkla yaşanan dolandırıcılık olayıyla ilgili Yargıtay önemli bir karar verdi. Banka hesabında parası olan ve parası bilgisi dışında çekilen kişinin aksi bir durum kanıtlanmadığı takdirde bankanın sorumlu olacağını söyleyip, banka, hesap sahibinin parasını korumakla yükümlü kararını aldı.

Son zamanlarda internetin gelişim göstermesiyle de artan internet dolandırıcılığı olayıyla ilgili Yargıtay’dan önemli karar geldi. Yargıtay tarafından internet dolandırıcılığı yoluyla parası çekilen  kişinin parasından banka sorumlu olduğuna karar verdi. Böylece banka hesabında para olan ve hesabındaki para bilgisi olmayan çekilen kişinin bu işlemde üçüncü kişilerle iş birliği yapmadığı veya başka şekilde kusuru olmadığı tespit edilirse hesaptan çekilen tüm paradan banka sorumlu olduğuna karar verdi. Banka hesaplarında bulunan paranın güvenliğini tam olarak korumakla yükümlü olduğuna karar veren Yargıtay, bankaların müşterilerin mevduatlarından sorumlu olduğunu söyledi.

Yargıtay kararını verdi: Paradan banka sorumlu

Yargıtay kararı

Geçtiğimiz günlerde Eskişehir’de yaşanan bir olay ile ilgili Yargıtay kararını verdi. Özel bir bankanın Eskişehir şubesinde hesabı bulunan bir kişinin adına aynı hesap Hatay İskenderun Şubesinde de açıldı. Kişinin bilgisi dışında Eskişehir’den İskenderun’a para transferi yapıldı. Konuyla ilgili dava açan kişi yapılan işlemin bilgisi dışında yapıldığını, bankanın kusurlu davrandığını ve internet bankacılığı sebebiyle uğradığı zararın faiziyle beraber ödenmesini söyledi.

Banka tarafından havale işlemi yapıldığı esnada mağdurun telefon ile aranarak sorulan sorulara doğru cevap verdiği, ilk havalenin yapıldığı fakat ikinci havale esnasında imza teyidi alınmadığı için işlemin yapılamadığı belirtilerek bilgi işletim sistemlerinin güvenli olduğu gerekçesiyle davanın reddini istedi. Eskişehir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi davanın reddine karar verdi. Karara mağdur itiraz edince Yargıtay yerel mahkemenin kararını bozdu.

Usulsüz işlemle çekilen paranın doğrudan bankanın zararı niteliğinde olduğuna ve bankaya zarar niteliğinde olduğunu, bankada hesabı olan kişinin bankaya alacağının devam ettiğini belirten kararda hesapta bulunan paranın güvenliğinin tam olarak sağlanamadığı, güvenlik işlemlerini geliştiremediği tespit edildi. Bu durumda davalı banka, hesaptan çekilen tüm paradan sorumludur kararı alındı.