Doğalgaz sorunu büyürse sobayla ısınırız!

Avrupa’da resesyon endişeleri artmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalar içersinde bakıma alındığı gerekçesiyle Avrupa’ya gaz akışı kesilmiş olan Kuzey Akım 1 için resmen tüm umutlar kesildi.

Doğalgaz sorunu büyürse sobayla ısınırız!

Avrupa Komisyonu Gazprom’un dile getirmiş olduğu mucbir sebep ilanının hemen ardından Kuzey Akım 1 hattı üzerinden gaz akışının beklenmediğini açıkladı. Avrupa Komisyonu üyesi olan Hahn; “Faaliyeti tekrardan başlanamayacağı varsayımına yönelik hareket ediyoruz.” sözlerini dile getirdi.
 
Rusya’nın doğalgaz şirketi olan Gazprom, Avrupa’daki müşterilerine olağanüstü sebeplerden kaynaklı gaz tedarik konusunda garanti veremeyeceğini dile getirdi. Avrupa’ya bir mektup iletirken Ukrayna işgal sebebi ile batı ile ekonomide yaşamış olduğu dişe diş şeklindeki ilişkisi de elini yükseltmesine olanak sağladı.
 
Avrupa Komisyonu bütçeden sorumlu olan üyesi Johannes Hahn, Gazprom’un bu mektubunun hemen ardından bugün doğal gaz akışını Kuzey Akım 1 hattından sağlayamayacaklarını, Kuzey Akım 1 hattında yapılan bakım tamamlandığı zamanda devam edemeyeceğini beklediklerini dile getirdi.
 
Wall Street Journal'ın yapmış olduğu habere göre Johannes Hahn, "Faaliyete tekrardan başlanamayacak olduğu ihtimalini de düşünüyoruz. Bu nedenle varsayıma göre hareket ediyoruz" sözlerini dile getirdi.

Doğalgaz sorunu büyürse sobayla ısınırız!


Resesyona girecek enerji krizi endişesi

14 Haziran tarihli olan mektupta, Rus devlet şirketi olan Gazprom, bu tarihten başlayarak geriye dönük olarak mücbir bir sebep ilan etti.Gazprom mucbir sebep ilanı; tedariği tam anlamıyla kesme anlamına gelmese de tedarik sağlanamadığı taktirde yasal anlamda sorumlu tutulmasını önleyebilecek. Mektup ile ilgili gelişme bu Rus doğalgazının Avrupa’ya gaz akışını sağlayacak olan ana boru hattı Kuzey Akım 1’de perşembe günü bitecek olan bakım çalışmaları esnasında gündeme geldi. Bu durumda Moskova’nın Ukrayna’yı işgal sebebi ile karşı karşı olduğu yaptırımları bir misilleme olarak gaz akışının başlatılamayacağı ve bölgeye resesyona sokabilecek bir enerji krizinin riskini yaratacağı endişelerini gündeme getirdi.


Alman şirket de talebi reddetmişti!

Geçtiğimiz aylar içerisinde Rus doğalgaz tedariğı yapan Kuzey Akım 1.hattı dahil olmak üzere Ukrayna ve Belarus üzerinden de geçen bu ana arterlerde azalma söz konusuydu. Almanya’nın Rusya’dan en büyük gaz ihracatçısı konumunda yer alan Uniper, Gazprom'dan yeni bir mektup aldığını dile getirmiş, "talebin kesinlikle yasal olarak bir dayanağı olmadığı" gerekçesi ile mücbir sebep talebini geri çevirmişti.
 

Etiketler