Avrupa Merkez Bankası'ndan varlık alımları hakkında yeni tahmin!

Enflasyon güncellemesi yaparak günün en önemli konu başlığı olan Avrupa Merkez Bankası, son olarak yaptığı resmi açıklamalarla varlık alımlarının yılın üçüncü çeyreğinde sona ereceğini öngördü! İşte yapılan toplantıdan konu hakkında detaylar...

Avrupa Merkez Bankası'ndan varlık alımları hakkında yeni tahmin!

Son günlerde ilgi odağı olan Rusya'ya yönelik yeni yaptırım planlarıyla birlikte Avrupa Birliği üyeleri tarafından en çok merak edilen konu olan enflasyon hakkında Avrupa Birliği Merkez Bankası'ndan yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Birçok analist ve ekonomistin beklediği gibi faiz oranlarında herhangi bir değişime gitmeyen Avrupa Merkez Bankası, yaptığı resmi açıklamayla net varlık alım işlemlerinin ise yılın üçüncü çeyreğinde tamamlanmasını beklediklerini belirtti. Yapılan açıklamada, "Veriler, varlık alımlarının 3. çeyrekte bitirilmesi beklentisini destekliyor. Net varlık alımı bitişi sonrası faizler zamanla yükselecek" ifadelerine yer verildi. Yapılan son toplantı doğrultusunda Avrupa Merkez Bankası, ana refinansman faizinin yüzdesini yüzde 0, marjinal fonlama imkanının yüzdesini 0,25 ve mevduat faizinin eksi yüzdesini 0,50 tutarak beklentileri birebir karşıladı. Açıklanan verilerin ötesinde varlık alımlarının önümüzdeki aylarda biteceğinin belirtilmesi ise analistler tarafından dikkate değer bulundu.

Putin uyarmıştı, enerji sorunu büyüyor!

Düzenli olarak ay ay gerçekleşen toplantının bu ayki konu başlıklarında ise ciddi bir artışla hareketini sürdüren enflasyonla, enerji ihtiyaçları doğrultusunda artan enerji arayışı yer aldı. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Rusya'ya yönelik uygulanan ya da uygulanması planlanan yaptırımlar nedeniyle büyük bir enerji kaybı yaşayan Avrupa Birliği, gelecek dönemlerde de bu problemlerin devam edebileceğinin altını çizdi. Bir yandan yüksek enflasyona gerek banka üzerinden gerekse hükümetler ile ortak programlar çıkaratarak çözüm arayan Avrupa Birliği Merkez Bankası, enerji ihtiyaçlarına yönelik oluşabilecek problemlere ise ayrı bir parantez açtı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise dün yaptığı resmi açıklamayla uygulanan yaptırımların kendilerine değil, Avrupa Birliği'ne zarar verdiğini belirtmişti.

Açıklanan konu başlıkları ve elde edilen veriler neticesinde Avrupa Birliği Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'nin basın toplantısında neler diyeceği ise merak ediliyor. Euro Bölgesi enflasyonu Mart ayında yüzde 7.5 seviyelerine gelerek yeni bir rekor kırmıştı, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle de tahmini büyüme oranlarında ciddi kayıplar tespit edilmişti.