Çin faizlerin indirilmesini istiyor!

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin'de son günlerin en merak edilen konusu faiz indirimleri olmaya devam ediyor. Haftalardan uygulanan faiz indirimi baskısının ardından konu hakkında açıklama yapan yetkililer, faiz indirimini ülkenin ekonomisini daha da güçlendirmek için...

Çin faizlerin indirilmesini istiyor!

Batı bloğunda ekonomik sorunlar her geçen gün artış gösterirken Çin cephesinden ise yönetilen politikalar ve atılan adımlar ses getirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Çin Merkez Bankası'nın faiz indirimine yönelik yapılan baskılar ve kripto paralara karşılık alınan tedbirlerle tüm dünyanın gözünü diktiği Çin'de yetkililer, bankalara mevduat faizlerini düşürme çağrısında bulundu. Yapılan çağrılarla dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olarak listede yer alan Çin'in faiz indirim politikalarıyla ekonomisini daha da güçlendirmek istediği bildirildi.

Çin Merkez Bankası desteğini açıkladı!

Pandeminin yarattığı ekonomik tahribat nedeniyle ayağa daha da güçlü kalmak isteyen ve Amerika'ya karşı büyüyen ekonomisini değerli bir koz olarak kullanan Çin, dolar endeksi piyasalara karşılık ekonomisini daha da büyütmeye devam etmek istiyor. Söz konusu faizler konusunda son dönemlerde yapılan baskıların ardından kamuoyuna açıklamalarda bulunan yetkililer, yaptıkları açıklamalarla bankaların mevduat faizlerinde indirime gitmesi gerektiğini belirtti. Konu hakkında açıklamalarda bulunan yetkililer, Çin ekonomisin her geçen gün daha da güçlendiğini, buna karşılık daha hızlı bir büyüme politikası için faizlerin indirim trendine girmesi gerektiğini vurguladı. Gündemi meşgul eden konu hakkında gelen kaynak bilgilerde ise faizlere yönelik 10 baz puan düşüş istendiği bildirildi. Söz konusu hamlenin herhangi bir zorunluluk nedeniyle gerçekleşmediği özel olarak belirtilirken, Çin Merkez Bankası'nın ise bu politikaya destek veren bankalara yönelik çeyreklik makroihtiyati değerlendirmelerinde puanlarını destekleyeceği belirtildi.

İndirime gidilmesi beklenen faiz oranlarında büyük çaplı bankalar gösterge mevduat oranlarının 50 baz puan üzerinde prim uygularken; küçük çaplı bankalar ise 75 baz puan ilave ederek işlem yapmaya devam ediyor. Beklenen indirim haberlerinin ardından bugünse Çin Merkez Bankası, 1 yıllık kredi referans faiz oranını yüzde 2,85 seviyesinde sabit tutarak dikkat çekmeye devam ediyor.