Derecelendirme kuruluşu Moody's, El Salvador'un notunu düşürdü

Derecelendirme kuruluşu Moody's, El Salvador'un kredi notunu düşürdü. Nedeni Bitcoin ile spekülatif işlemler.

Derecelendirme kuruluşu Moody's, El Salvador'un notunu düşürdü

El Salvador bir 2021 yılında tüm dünyayı şaşırtarak ana kripto para birimi Bitcoin'i resmi para birimi olarak tanımaya başlayan ilk ülke olmuştu. Kripto evrenine bomba gibi düşen bu haber tüm kripto severleri sevindirirken hem El Salvador vatandaşları hem de Moody's'i endişelendirmiş gibi duruyor.

Mood's El Salvador'u Artık Riskli Görüyor

Derecelendirme kuruluşu Moody's, Salvador devlet tahvilleri için artan bir temerrüt riski görüyor. Alınan ürünlerin artık bir kripto karşılığının olması ana kripto para birimi Bitcoin'de yaşanabilecek yüksek volatilite kaynaklı temerrüt riskini artırdığını düşünüyor. Gerekçe olarak ise hükümetin Bitcoin yatırımları oralarak görülüyor. Kripto para birimi Bitcoin'de yaşanabilecek yüksek volatilite ve oynaklık dolayısıyla temerrüt riskini artırdığını dile getirildi.

Jaime Reusche Bloomberg'e verdiği demeçte, Bitcoin ticareti "özellikle geçmişte likidite sorunları yaşayan bir hükümet için oldukça riskli" dedi. El Salvador'un kredi derecelendirme notu daha önceleri büyük bir düşüş yaşamış ve ekonomik krizin tamamı boyunca giderek düşüş göstermişti. 

Ekonomik krizden çıkış sonrasında kredi notu belirli seviyelerde düzenli olarak yükseliş gösterdi. Pandemi nedeniyle zaten kırılgan olan El Salvador ekonomisi, enflasyon ve kredibilite sorunları ile yeniden karşı karşıya kalmaya başladı. Bitcoin üzerinden tahvil satışlarının da hız kazandığı düşünülürse Bitcoin'de yaşanabilecek hızlı yükseliş ekonomik bir çıkmaza sürükleyebileceği gibi hızlı bir düşüşte tahvil fiyatlarının dibe vurmasına ve elde edilecek potansiyel tahvil gelirlerinin dibe vurmasına sebebiyet verebilir. 

Bitcoin geçtiğimiz aylarda 69 bin dolar seviyesini geçtikten sonra şu sıralar 41500 dolar ve etrafında işlem görmeye devam ediyor.

Alış 66027.99
Satış 66028
Değişim 0%
Son Değer 66027.99
En yüksek 67130
En düşük 65931.6
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler