TL dönüşmesine kurumlar için vergi muafiyeti yapılacak!

Bankaların TL mavduat hesaplarını daha canlı tutmak için birçok farklı yol denemiştir. Bu farklı yollardan biri de bugün TBMM meclisinden geçen yasa olmuştur. Yazımızı inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

TL dönüşmesine kurumlar için vergi muafiyeti yapılacak!

Varlıklarını TL’ye dönüştüren kurumlara vergi istisnası yapılacak!

Yabancı para ve altınlarını Türk lirasına çeviren kurumlara vergi istisnası getiren kanun teklifi yapılarak TBMM tarafından Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilerek hayata geçeceği zamanı bekliyor. Yabancı para ve altınlarını Türk lirasına çeviren kurumlar için dönüşüm esnasında oluşan kur farkı kazançları da dahil olmak üzere bu kapsamda açılan vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edecekleri faiz ve kar payları, vergiden istisna olarak vergi payı ödemek zorunda kalmayacak. Sunulan bu teklif ile birçok kurum belli oranda Türk lirasına yatırım yaparak vergi ödemedi. Yani bu kanun teklifi işe yaradığını ve ileri ki süreçte de daha farklı bir teklif sunulmasının uygun olacağı düşünülüyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmiş olan, Vergi Usul Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda değişiklik yapılmasıyla ilgili kanun teklifine göre, geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2021 ve 2022 hesap dönemleri ile 2023 hesap dönemi geçici vergi dönemlerinde Vergi Kanunu kapsamındaki enflasyon düzeltmesine ilişkin şartların oluşup oluşmadığına bakmadan mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacağı ve bu alanda yapılan yatırımlar için büyük oranda vergi bulunduğu biliniyor.

TL dönüşümüne vergi istisnası yapılacak

Bankacılık sisteminde yer alan toplam mevduat ve katılım fonu büyüklüğü için Türk lirasının payında artış yapılarak finansal istikrarın desteklenmesi amacı ile, yabancı paralarını Türk lirasına çeviren kurumlar vergisi mükelleflerinin, dönüşüm esnasında oluşan kur farkı kazançları da dahil olmak üzere bu kapsamda açılan vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edecekleri faiz ve kar paylarında vergi alınmaması kararı alındı.

Bu sisteme göre, kurumların döviz tevdiat ve katılım hesaplarında yer alan yabancı paralarını dördüncü geçici vergi dönemine ilişkin beyannamenin veriliş tarihine kadar Türk lirasına çevirmeleri ve bu nedenle elde edilen Türk lirası varlıkları en az 3 ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılım hesaplarında değerlendirmeleri yapan kişiler için geçerli olacaktır. Bu kişiler dönem sonu değerlemesinden kaynaklı olan kur farkı kazançlarının son 3 aya isabet eden miktarı vergiden muaf olacaktır.