Bank of America: Türkiye'de 2022'de ortalama enflasyon %52,6 olacak

Bank of America gün içerisinde çok çarpıcı konuşmalar yaptı. Yapılan konuşmalarda oldukça fazla alana değinen Bank of America enflasyon hakkında çok çarpıcı açıklamalar yaptı. Detaylar haberimizde...

Bank of America: Türkiye'de 2022'de ortalama enflasyon %52,6 olacak

Bank of America: Türkiye’de 2022’de ortalama enflasyon %52,6 olacak

Bank of America, tarafından yapılan açıklamada Türk lirasında ki değer kaybının kredi genişlemesine bağlı olacağını belirtirken kur korumalı Türk lirası mevduatın mali olarak sürdürülen bir gelir olmadığını vurgulayarak büyük ilgi gördü. Bank of America, yayına aldığı bir araştırma raporunda Türkiye’de enflasyonun 2022 yılında ortalama yüzde 52,6 olacağını, yıl sonunda ise yüzde 40 seviyesinde gerçekleşeceğini belirterek enflasyon alanında büyük bir açıklama yapmış oldu.

Enflasyonu düşürmek adına girdi fiyatlarını düşüreceği mali önlemlerin ve KDV indirimlerinin geleceğini belirtmiş olan Bank of America, bu tarz önlemlerin kura bağlı olan fiyatlar üzerinde sınırlı bir etkisi olacağını ve mali bir yük yaratacağı biliniyor. Bu açıklamadan sonra baya ilgi bulan enflasyon alanında düşüş yaşanmaması düşük gelirli vatandaşlar için bir hayli zor bir durum yaşanacaktır. Bunlara ek olarak artan kur ve enflasyondan dolayı gerçek sektörün finansman ihtiyacının önemli derecede arttığına değinmiş olan banka, politika faizindeki düşüşe rağmen bankalardaki faiz oranlarının arttığına dikkat çekmiştir.

Kur korumalı mevduat mali olarak sürdürülebilir değil

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın doğrudan enflasyon müdahalesi ile toplamda 7,3 milyar dolarlık satış yaptığını belirten Bank of America, duyurulan kur korumalı Türk lirası mevduatının ihtiyaç olduğu zaman daha fazla yenilik kullanılabileceğini işaretini verdiğini dile getirmiştir. Yapılan bu açıklama sonrası enflasyon oranında değişiklik olup olmayacağı bir hayli merak ediliyor.

Bank of America, kur korumalı Türk lirası mevduat uygulamasının negatif gerçek faizden kaynaklanmış olan sorunlara çözüm üretemeyeceğini ve mali olarak devam edilebilir olmadığını da vurgulayarak bu alana önem gösterilmesi gerektiğini belirtti. Türk lirasındaki ulaşım sıkışıklığının kredi garanti fonu ve kamu bankalarına sermaye enjeksiyonlarıyla çözülebileceğini belirten Bank of America, fakat bunun Türk lirasındaki değer kaybını artırabileceğini ifade ederek bu alanda çok çarpıcı konuşmalar yaptı.