Çin varlıklarının ABD ekonomisinde kara listeye girmesi eleştirildi

Çin Ticaret Bakanlığı, Çin varlıklarının ABD ekonomisinde kara listeye eklenmesine "şiddetle karşı çıktığını" belirtti.

Çin varlıklarının ABD ekonomisinde kara listeye girmesi eleştirildi

Çin Ticaret Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, insan hakları ihlalleri ve orduyla bağlantı iddialar da dahil olmak üzere Çin varlıklarının ABD ekonomisinde kara listeye eklenmesine "şiddetle karşı çıktığını" belirtti.

Bakanlık, kararın "uluslararası ekonomik ve ticari kuralların ciddi bir ihlali" ve Çinli şirketlerin "makul olmayan bir şekilde bastırılması" olduğunu aktardı.

Belgede, Pekin'in "Çin'in meşru hak ve çıkarlarını korumak için gerekli önlemleri alacağı" belirtildi.

Washington Cuma günü yaptığı açıklamada, "Uygurlara, Kazaklara ve Müslüman azınlığın diğer üyelerine karşı Çin'in baskı, toplu gözaltı ve yüksek teknolojinin gözetimi kampanyasının uygulanmasındaki insan hakları ihlallerine karıştıklarını" öne sürerek 14 şirketin ve diğer kuruluşların kara listesine eklendiğini duyurdu.

Çin varlıklarının ABD ekonomisinde kara listeye girmesi eleştirildi - Resim : 1

ABD'de kara listeye alınan kuruluşların çoğunlukla Ticaret Bakanlığı'na lisans başvurusunda bulunmaları gerekir ve ABD tedarikçilerinden ürün almak için izin talep ederken incelemeye tabidirler.

Washington öte yandan, Çin'in lazerler ve savaş yönetim sistemleriyle ilgili askeri modernizasyon programlarını doğrudan destekleyen beş kuruluş ekledi.

ABD tarafından zaten yaptırım uygulanan kuruluşlara "ürün ihraç eden ve ihraç etmeye çalışan" dört kişi daha belirledi.

2019 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Donald Trump liderliğindeki Ticaret Departmanı, 20 Çinli kamu güvenlik bürosunu ve video gözetim şirketi Hikvision ve yüz tanıma teknolojisi uzmanları SenseTime Group Ltd ve Megvii Technology Ltd dahil olmak üzere sekiz şirketi hedef almıştı.

Etiketler