Çin, Tencent'in birleşmesini engelledi

Çin'in piyasa düzenleyici kuruluşu, Tencent hissesinin de bulunduğu ülkedeki en büyük iki video oyun yayını sitesinin birleşmesini engelledi.

Çin, Tencent'in birleşmesini engelledi

Çin'in piyasa düzenleyici kuruluşu, sektördeki rekabetin zarar göreceğine ilişkin endişelerle Tencent hissesinin de bulunduğu ülkedeki en büyük iki video oyun yayını sitesinin birleşmesini engelledi.

Tencent, Huya ve DouYu birleşmesi hakkındaki planını ilk kez geçtiğimiz yıl açıkladı. Ayrıca Tencent, Huya'nın yüzde 36 hissesine ve DouYu'nun üçte birine sahip. Bu hisselerin toplam piyasa değeri 5,3 milyar dolara denk geliyor.

Çin Devlet Piyasa Düzenleme Kurumu (SAMR), birleşmeden sonraki yeni şirketin video oyun yayını sektöründe pazar payının yüzde 70'i geçeceğini ve bunun Tencent'in dominasyonunu artıracağını söylemişti. 

Tencent hali hazırda çevrim içi oyunlar segmentinde yüzde 40 pazar payına sahip.

Tencent tarafından yapılan açıklamada, karara uygun bir şekilde hareket edileceği, gerekli bütün düzenlemelere uygun olmaya çalışılacağı ve sosyal görevlerin yerine getirileceği belirtildi.

Huya ve DouYu, Çin'deki en popüler video oyun yayını sitelerinin başında yer alıyor ve insanlar e-spor turnuvalarından oyunlara kadar pek çok farklı yayını takip ediyor.

Çin tekelleşme yolunda giderek büyüyen Alibaba'ya nisan ayında anti-tekel soruşturması sonucunda 2,8 milyar dolar ceza vermiş, Tencent destekli KE Holdings'e rekabeti ihlal etmesi nedeniyle soruşturma başlatmıştı.

Çin hükümeti, milyarder Jack Ma'nın Ant Group için planladığı halka arzı durdurma kararı alması piyasaları da şaşırtmıştı.

Ant Group cezaya yönelik yazdığı bir açık mektupta, şu ifadeleri kullandı:

''Hükümetin sert düzenlemeleri olmasa bu büyümeyi elde edemezdik. Destek gruplarımızın toleransı ve eleştirel gözetimleri gelişimimizde büyük rol oynadı. Bunun için de ayrıca minnettarız.''

Etiketler