Yellen, vergi anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu

G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının Venedik'te gerçekleştirdikleri üçüncü toplantı sonrasında ABD Hazine Bakanı Yellen, bazı açıklamalarda bulundu.

Yellen, vergi anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülkenin büyük ve kârlı çok uluslu firmaları en az yüzde 15 oranında vergilendirmesine fırsat tanıyacak yeni vergi mekanizmasına yönelik olarak, ''Anlaşma, ülkeler arasındaki düşük vergi yarışına son verecek.'' dedi.

G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, G20 Dönem Başkanı İtalya'nın ev sahipliğinde üçüncü toplantılarını Venedik'te gerçekleştirdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, toplantıdan sonra gerçekleştirdiği basın toplantısında şu ifadelere yer verdi:

''On gün önce dünya uluslarının ezici çoğunluğunun, küresel gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 90'ından çoğunu temsil eden 132 ülkenin, küresel bir vergi anlaşmasının ana hatlarını kabul ettiğini öğrenmiş olduk.''

Venedik'te hafta sonunu verimli geçen toplantılarla bitirdiklerini aktaran Yellen'in değerlendirmesi şöyle:

''En az yüzde 15 oranında bir küresel asgari kurumsal vergi oranının uygulanması ve modern iş dünyasının gerçeklerinin yansıtılması için vergi haklarının kısmi tekrar tahsisi konusunda varılan fikir birliğini ve hevesini görüyoruz. Bu anlaşma, aynı zamanda pek çok kaotik tek taraflı dijital vergi tedbirlerine son verecek ve işletmelerimize artan vergi kesinliği sağlayacaktır.'' 

Yellen, söz konusu vergi anlaşmasının ülkeler arasındaki düşük vergi yarışını sonlandıracağını vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:

''Bu anlaşma, 'En düşük vergi oranını kim sunabilir?' sorusunu sormak yerine, bütün ülkelerimizin ekonomik temeller, iş gücü becerisi, yenilik yapma kapasitesi ve yasal/ekonomik kurumların gücü baz alınarak rekabet etmesine izin verecektir.''

Küresel iklim değişikliği konusundan da söz eden Yellen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bu hafta sonu, iklim değişikliğinin finansal risklerini nasıl daha iyi anlayıp izleyebileceğimiz konusunda ve çok taraflı kalkınma bankalarının net sıfır emisyona doğru ilerlemede oynayacağı rolü tartışmak için zaman harcadık. Buna, Paris Anlaşması'nın hedefleriyle uyum sağlamak için iddialı zaman çizelgeleri belirleyen ve daha fazla özel iklim yatırımı elde etmek için daha fazla çaba sarf eden bankalar da dahil edilecek.''

G20 ülkeleri, küresel vergi konusunda anlaşma sağladı

İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanı Daniele Franco, dün yaptığı açıklamada G20 ülkeleri olarak çok uluslu şirketlerin uluslararası vergi düzenlemeleri hakkında çok önemli bir anlaşmaya vardıklarını aktarmıştı.

Bakan Franco, mevkidaşlarıyla çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdikleri kâr elde ettikleri yerlerde vergi ödemeleri konusunda anlaşmaya vardıklarını söylemişti.

İtalyan Bakan, ekim ayının sonunda yapılacak G20 Liderler Zirvesine kadar üzerinde anlaşma sağladıkları mekanizmaları devreye sokmaya niyetli olduklarının altını çizmişti.

Etiketler