Çay bile içemez olduk! %11 zamlandı…

2022 yılı tam anlamıyla zam yılı desek yeridir. Özellikle her ay farklı farklı ürünlere gelen zamlarla hemen herkesin cebi olumsuz olarak etkilenmektedir. Ekim ayı içerisinde de en çok zam gelen ürün belli oldu.

Çay bile içemez olduk! %11 zamlandı…

2022 yılı eşittir zam yılı. Bu yıl içerisinde pek çok ürüne zam geldi. Özellikle her ay en çok zamlanan ürünler açıklanınca karşımıza çıkan zamlı ürünler herkesin dikkatini çekmeyi başardı. Bu yıl en çok zamlanan ürün ise baharatlar ve çay olarak açıklandı. Türk İş tarafından açıklanan açlık ve yoksulluk sınırının ardından en çok zamlanan ürün açıklaması da yapıldı. Yapılan açıklamada en çok zamlanan ürün herkes tarafından sevilen ve tercih edilen bir ürün oldu. Yapılan hesaplama kapsamında Ekim ayı itibariyle en çok zamlanan ürünün baharatlar olduğu ortaya çıktı.

Türk İş tarafından yapılan açıklama kapsamında:

“Bu ay en çok zamlanan ürün %20 ile baharatlar oldu. Çay ve bal %11 zamlandı. Tuz, salça, reçel, yeşil zeytin fiyatları da yükseldi. Siyah zeytin fiyatı geriledi. Pekmez ve ıhlamur fiyatı değişmedi.” denildi.

1 litre süt 18 TL!

Ekim fiyatı artan ürün

Çaya %11 zam gelmesi herkesin canını sıksa da bir litre süt fiyatı da gözlerden kaçmadı. Süt ve süt ürünlerindeki fiyatların yükselmesi de vatandaşın cebini olumsuz olarak etkiledi. 1 litre sütün markette satış fiyatı 18 TL olurken, çiğ süt alım fiyatının 7.5 TL bandına çıkması peynir ve yoğurt fiyatlarını da etkiledi. Bir ay içerisinde ortalama peynir fiyatı %12, yoğurt fiyatı ise %15’i geçti. Hal böyle olunca yoğurdun kilogramı 30 TL’yi geçti.

Tüm bu zamların haricinde dana eti fiyatı artarken, kuzu eti fiyatı düştü ve tavuk eti ise %9 oranında zamlandı. Yumurta fiyatı ise değişmeyerek aynı kaldı. Bakliyatlar arasından da nohut fiyatı %6 oranında artış gösterdi. Yeşil mercimek, kırmızı mercimek fiyatı ve kuru fasulye fiyatı da belirli başlı oranda zamlandı.

Ayrıca meyve ve sebze fiyatlarında da düşüş yaşandı. Özellikle pazarlarda yeşillik fiyatları düşerken, yeşil yapraklı sebzelerin fiyatı da yükseldi. Meyveler arasında elma ve üzüm fiyatları artış gösterirken nar fiyatları da 13 TL’den satışa sunuldu.