Bugün piyasaların odağında Erdoğan - Biden görüşmesi olacak - 14 Haziran 2021

Haftanın ilk günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'in yapacağı görüşme piyasaların odağında olacak.

Bugün piyasaların odağında Erdoğan - Biden görüşmesi olacak - 14 Haziran 2021

Haftanın ilk günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'in yapacağı görüşme piyasaların odağında olacak.

Bazı önemli satır başları:

- IMF, Türkiye için büyüme tahminini düşürdü. Bu yıl yüzde 5,8 oranında büyüme bekleniyor. Kuruluş son raporunda Türkiye için yüzde 6 büyüme tahmin etmişti. 

- İslami Uluslararası Kredi Ajansı (IIRA) Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notlarını BBB-/A3; yerel para cinsinden notlarını BBB/A3 olarak teyit etti. 'Durağan' olan görünümü ise 'negatif'e düşürdü.

- İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) yapılan oylamada, Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ve Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid liderliğindeki koalisyon hükümetinin güvenoyu alması ile 12 yıllık Binyamin Netanyahu dönemi resmen son buldu.

- G7 Zirvesinde G7 liderleri, gelişmekte olan ülkelerin altyapılarını iyileştirmek amacıyla Çin'e alternatif olacak bir destek planı oluşturulması konusunda anlaşmaya vardı.

- İngiltere’de düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’nde gelişmekte olan ülkelere 1 milyar doz Kovid-19 aşısı sağlanmasına ilişkin olarak uzlaşmaya varan liderler, daha fazla aşı dozunun bağışlanması için G20 ve diğer ülkelerle çalışacaklarını açıkladı.

- Çin, G7 liderlerinin aldıkları kararlara tepki gösterdi. Çin'in Londra Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, küçük bir grup ülkenin, dünyanın geleceğine karar vermesi döneminin tarih olduğunu savundu.

Yurt içinde öne çıkan veriler:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden, NATO Zirvesi sırasında bir görüşme gerçekleştirecekler. ABD Ulusal Güvenlik Danışlanı Jake Sullivan, Biden ve Erdoğan'ın Suriye, Afganistan ve diğer bölgesel meseleleri görüşmek üzere buluşacaklarını ve Washington ile Ankara arasındaki önemli farkları da ele alacaklarını bildirmişti.

10.00 - Haftanın ilk gününe Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından önemli bir veri ile başlanacak. TCMB, nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayınlayacak. Mart ayında cari denge 3,33 milyar TL açık vermişti.

10.00 - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi ve konut satış istatistiklerini açıklayacak. Nisan ayında konut satışları baz etkisinden dolayı yıllık yüzde 124,1 artış göstermişti.

Yurt dışı gündem maddeleri:

07.30 - Erken saatlerde Japonya sanayi üretimi final rakamları açıklanacak. Öncü verilerle sanayi üretimi aylık yüzde 2,5, yıllık yüzde 15,4 oranında artış göstermişti.

Avustralya, Çin, Tayvan ve Hong Kong borsaları bugün kapalı.

12.00 - Euro Bölgesi sanayi üretimi, Avrupa piyasasında günün öne çıkan en önemli verisi olacak.

Etiketler