Bu kışı üşüyerek geçireceğiz! KDV %18’i geçti

Havaların soğumasıyla beraber vatandaşlar tarafından yakacak telaşına girildi bile. Odun ve kömür almak zorunda olan insanlar fiyatlarla ilgili araştırma yapmaya başladı. Ama fiyatlar şimdiden cep yakmaya başladı.

Bu kışı üşüyerek geçireceğiz! KDV %18’i geçti

1 Ekim tarihinden itibaren TBMM açıldı. TBMM açıldığı günden bu yana farklı farklı yasa teklifleri sunuldu. Özellikle fiyatlarla ilgili verilen KDV’ler dikkat çekti. Son zamanlarda zam gelen odun ve kömür fiyatlarıyla ilgili de bir yasa teklifi verildi. Bildiğiniz gibi odun ve kömürde %18 oranında olan KDV, herkesin alım gücünü düşürmektedir. Bu KDV oranının %1’e düşürülmesi için yeni yasa teklifi TBMM’ye sunuldu.

Gerek Türkiye genelinde gerek ise Avrupa genelinde bir enerji krizi aldı başını gidiyor. Türkiye genelinde yaklaşık olarak 30 milyon vatandaşın ısınma amaçlı kullandığı kömür, gelen doğalgaz zamları, odun zamlarıyla beraber daha da değerlendi. Özellikle Avrupa’da yaşanan doğalgaz sıkıntısı sebebiyle vatandaş kömüre yönelince, odun ve kömür fiyatları da bir anda arttı. CHP’li milletvekili tarafından yapılan bir araştırmada bir ailenin kışı geçirebilmek için yaklaşık olarak 30 bin TL odun ve kömür parası ödemek zorunda kalacağı hesaplandı. Bu hesaplama da %18’lik KDV oranına göre yapıldı. Konuyla alakalı CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş tarafından yasa teklifi hazırlandı. Hazırlanan yasa teklifinde de %18 olan KDV’nin %1’e indirilmesi istendi.

8 bin TL’den satılıyor!

Hazırlanan yasa teklifinin gerekçesi olarak ise belirlenenler herkesin aslında söylemek istedikleri. Bildiğiniz gibi Rusya, Avrupa ülkelerine doğalgaz için yaptırım uygulamaya başladı. Türkiye’de de doğalgaz fiyatları alıp başını gidince vatandaş odun ve kömür yönelmeye başladı. Bu durum da odun ve kömür fiyatlarını çok yükseltti. Her ne kadar her ilde odun ve kömür fiyatları farklılık gösterse de kömürün merkezi olan Zonguldak’ta bile 1 ton kömür 6 bin TL ile 8 bin TL’den satışa sunulmaktadır.

Fiyatların bu denli yüksek olması vatandaşı serbest piyasadan kömür alma yoluna ittiği aşikar. Bildiğiniz gibi bir asgari ücretli çalışan 5500 TL maaş almaktadır. Kira, gıda ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılamadan dahi kömür alamayacak olan asgari ücretlinin durumu içler acısı olurken, 3500 TL maaş alan emeklinin durumu daha zor. Durumun böyle olması insanları torba torba kömür almaya iterken zorunlu ihtiyaçlardan olan ısınma ihtiyacını karşılayamamasına neden olmaktadır.

Odun ve kömür fiyatları

Isınma hakkı karşılanmalıdır!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş tarafından konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Demirtaş tarafından yapılan açıklamada:

“Önceden odunu, kömürü tonla alan vatandaşlarımız artık torbayla bile zor alıyor. Gıda, barınma, ısınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve derin bir yoksulluğa sürüklenen vatandaşlarımızı çok zor bir kış beklemektedir. Odun, kömür ve paletin %18 olan KDV'si acilen %1'e indirilmeli, 21. yüzyılda temel haklar arasında sayılan ısınma hakkı karşılanmalıdır” dedi.