Balık av sezonu açıldı: Peki, taze balık nasıl anlaşılır?

Balık av sezonu 1 Eylül itibariyle başladı. Balık avı için denize ağ atan balıkçılar için bereketli bir dönem yaşanıyor. Karadeniz’de palamut bolluğu yaşanırken; vatandaş balık fiyatlarından memnun! Peki, balığın taze olduğu nasıl anlaşılır? 2022 güncel balık fiyatları ne kadar? İşte detaylar…

Balık av sezonu açıldı: Peki, taze balık nasıl anlaşılır?

Balık av sezonunun açılmasıyla birlikte denizden gelen bereket, sofralardaki yerini almaya başladı. Özellikle Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Samsun, Giresun, Ordu ve Zonguldak’taki balıkçıların yüzlerini güldürecek bir dönem yaşanıyor. Hatırlanacağı üzere 15 Nisan’da balık av sezonu kapatılmıştı.Balıkların gelişim sağlayabilmesi için her yıl aynı tarihlerde balık av sezonuna ara verilmektedir. 1 Eylül’den itibaren yeniden ‘’Vira Bismillah’’ diyerek denize açılan balıklar, palamut bolluğu ile karşılaştı. Her gün farklı illerden gelen palamut avı haberleri tezgahlardaki fiyatlarında düşmesine neden oldu. Av sezonundan önce ise palamutun kilosu 120 ila 150 TL arasında değişiyordu. Palamut bolluğu sayesinde fiyatlar 25 TL’ye kadar düşüş yaşadı. 

 Balık av sezonu açıldı: Peki, taze balık nasıl anlaşılır? - Resim : 1

Kış ayları taze balık tüketimi için en doğru zaman

İnsan sağlığı için çok faydalı olan omega 3 yağ asitleri balıkta fazlasıyla bulunuyor. Bu nedenle sağlık uzmanları tarafından haftada en az 2 gün balık tüketilmesi tavsiye ediliyor. Omega 3 yağ asitlerinin insan ömrünü 5 yıl uzattığı tespit edilmişti. Peki, balık nasıl tüketilmelidir?  Balıkçılar tarafından yapılan açıklamaya göre her aya özel farklı balık türlerinin tüketilmesi faydalı olacaktır. Örneğin Eylül ayında palamut, hamsi, barbun, lüfer, tekir, istavrit, kılıç ve çipuraya sofralarda yer verilebilir. ‘’Taze balığı anlamak için hangi detaylara dikkat edilmesi gerekiyor?’’ sorusunun yanıtı ise küçük detaylar belirliyor. Balık satın alırken gözlerindeki parlaklıktan tazeliğini anlamanız mümkün olacaktır. Satın alınacak balığın tazeliğinden şüphe ediyorsanız; elinize alarak iz bırakıp bırakmadığına bakmalısınız. Çukur izi oluşuyorsa balık taze değil, bayattır. Taze balık derisi gergin ve canlı görünür. Balık kokusuna göre de tazeliğini ölçebilirsiniz; eğer bayatsa daha ağır bir koku yayacaktır. 

Sebze ve meyve gibi balık da mevsiminde tüketilmeli

Balıkçılar, vatandaşların mevsime uygun balık tüketmesinin daha önemli olduğunu ifade etmektedir. Aynı uyarı sağlık uzmanları tarafından da sıklıkla dile getirilir. Nasıl ki; meyve ve sebzeler için mevsim uyarısı yapılıyorsa, aynı durum balıklar içinde geçerli kabul edilmelidir. Ülkemizde 100 farklı türde balık avlanmaktadır. Her ayın farklı bir balık türü bulunmaktadır. Eylül ayında tüketilen palamutun, Şubat ayında tüketilmesi tavsiye edilmez. Aynı şekilde hamsinin en lezzetli olduğu zamanın kar yağışından sonraki dönem olduğu belirlenmiştir.