Bakan duyurdu: Yeni konut kampanyası geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yeni konut kampanyası duyurusu yapıldı.

Bakan duyurdu: Yeni konut kampanyası geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından orta ve üst gelire sahip olan kişiler için konut kampanyasıyla ilgili detayları Kasım ayında duyuracağı açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum sosyal konut projesiyle ilgili açıklama yaptı. 13 Eylül tarihinde açıklanan sosyal konut projesine bugün yaklaşık 7,5 milyon vatandaş başvuru yaptığı açıklanırken işlemleri tamamlanan vatandaş sayısı da 4 milyon 442 bin oldu.

Murat Kurum tarafından yapılan açıklamada:

"Bu kapsamda 250 bin konutu ilk etapta belirlemiştik. 2028 yılına kadar da 500 bin konut yapacağımızı Sayın Cumhurbaşkanımız milletimizle paylaştılar. 100 bin altyapılı arsa yapacaktık. Altyapılı arsa ile ilgili gelen başvurular, vatandaşlarımızın talep ve istekleri ile piyasadaki durumu incelediğimizde arsa sayısını Cumhurbaşkanımız 1 milyona çıkaralım talimatı verdiler. Biz de bu noktada gerçekten güzel bir çalışma yaptık. Bugün için İlk Evim Arsa projemize başvuran vatandaşımızın sayısı 67 bine ulaştı. İlk İş Yerim projemize ise başvuru sayısı da 20 bine ulaştı. Başvurular arsa ve iş yeri için 7 Kasım’a kadar devam edecek, sosyal konutlarla ilgili başvurunuz da 31 Ekim’de sona erecek.”

Orta ve üst gelirli vatandaşlara özel konut!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından orta ve üst gelirli vatandaşlar için de Kasım ayında bir konut kampanyası başlatılacağına değinilerek Murat Kurum tarafından:

“Çalışmaları tamamlanmak üzere inşallah ekim sonu, kasım ayının başı itibarıyla bu kampanyayı hayata geçireceğiz. Böylelikle orta ve orta üstüne hitap eden konutları da yapmış olacağız ve tüm bunlara baktığınızda işte konut fiyatlarının kira fiyatlarının düştüğünü de artık göreceğiz” denildi.

TOKİ

Kiralar daha da düşecek!

Son bir yılda konut fiyatları ve kira fiyatları arttığı için pek çok kişi ekonomik yönden sorun yaşamaktadır. Hal böyle olunca kira fiyatlarının düşeceğine de değinen Murat Kurum:

“Vatandaşımız bu noktada bir beklenti içerisine girdi. Biz de devletimizin yüzde 40-50’ye varan sübvansiyonu ile birlikte açıkladık ve şimdi görüyoruz ki hem konut fiyatları hem de kira fiyatları aşağı gelmeye başladı. Biz, TOKİ ile yıllar itibarıyla baktığınızda tüm yapılan konutların yüzde 13’ünü yapıyorduk, şu an bu oranı biz yüzde 20, 25lere çıkarttık. Dolayısıyla burada arzı arttırdığı süreçte, konutun fiyatını da düşmesine sebep olacaktır. Bu bir matematik, neticede biz arzı arttırmış durumdayız ve inşallah konut fiyatlarının da, kiraların da aşağıya geldiğini görüyoruz. Daha da aşağı inecek, orta ve orta üstüne hitap eden projeyi de açıkladığımız da artık o bizim istediğimiz seviyeye ikisi de erişmiş olacak” denildi.

İstanbul'da 50 bin arsa yapılacak!

Türkiye genelinde toplam 1 milyon arsanın yapılacağını duyuran Bakan Kurum:

 “Arsalarımızın yüzde 40’ını şehir merkezlerinde, kalan yüzde 60’ını da 694 ilçemizden gelen talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda belirledik. Yani vatandaşımız hem nüfusa kayıtlı olduğu ilçede, hem de ikamet ettiği ilçede yaşama arzusu içerisinde. Bu manada da ilçemizi belirlerken, ilçelerde vatandaşlarımızın şu an yaşadığı kendi memleketi olan yerlerde geleceğe dönük de bir planlama yapabileceği bir süreci belirledik. 1 milyonun içeriğine bakacak olursanız, 50 binini İstanbul’da belirledik. Yine Gaziantep’te 45 bin, Ankara’da 100 bin, Konyamızda 55 bin, İzmir’de 25 bin, Diyarbakır’da 30 bin, Kayseri’de 25 bin olmak üzere şehirlerimizdeki bu nüfus ve taleplere göre arsa durumuna göre dağıttık.”

Müstakil arsalara başvuru yapabilecekler!

Bakan Kurum tarafından yapılan açıklamada vatandaşların isterlerse müstakil parsellere başvuru yapabileceklerini açıkladı. Kurum: 

“İnşallah vatandaşlarımız kendilerine uygun gördükleri mevkide projeye başvurmaları neticesinde, ilk önce biz altyapısını hazırlayacağız. Altyapıda elektriğini, suyunu, yolunu hazırlayarak alt yapıya uygun hale getirdikten sonra da vatandaşlarımız kendi projelerini inşa edilebilecekler. Müstakil olanlara proje desteği vereceğiz. Yani orada yöresel mimariye uygun bir şekilde 7 bölge için hazırlıklarımız var. Vatandaşımız isterse orada bu projelerden talep edecekler ve kendileri müstakil parselde inşaatlarını yapabilecekler” diye konuştu.