Asgari ücretli ev sahibi olmak için kaç yıl çalışmalı?

Asgari ücretli ev sahibi olmak için kaç yıl çalışmalı? Sorusu özellikle ev almayı düşünen kişiler tarafından araştırılmaktadır.

Asgari ücretli ev sahibi olmak için kaç yıl çalışmalı?

Bugün gerçekleştirilen bir araştırma sonucu asgari ücretlinin ev sahibi olabilmesi için kaç yıl çalışmalı? Sorusu cevap buldu. BETAM tarafından asgari ücretlinin 2+1 ve 90 metrekare ev alabilmesi için birikim yapması gereken sürenin 9 yıl olduğu açıklandı. 2020 yılında bu süre 5 yıl olarak açıklanmıştı. Ayrıca asgari ücret 2800 TL iken bu ücretin yarısıyla ev kiralamak kolay olurken şuan 5500 TL olan asgari ücretin %92’sinin kiraya gittiği açıklandı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından bir araştırma yayınlandı. Asgari ücret konut fiyatlarını ve kiralarını ne ölçüde karşılıyor başlıklı araştırma notunun ardından asgari ücretli ev sahibi olmak için kaç yıl çalışmalı sorusu cevap buldu. Yapılan araştırmada 2+1 ucuz bir konut satın almanın veya satın alma harici kiralamanın ne denli zor olduğu ortaya koyuldu. 2020 yılının Mayıs ayında asgari ücretlinin ev sahibi olabilmesi için 61 ay yani 5 yıl boyunca para biriktirmesi gerekiyordu. 2022 yılının Haziran ayında ise asgari ücretlinin ev sahibi olabilmesi için 121 ay para biriktirmesi gerekiyor.

Ev almak 2 kat daha zor!

Yapılan araştırma kapsamında 2020 yılında ucuz evler yani ortalama 90 metrekarelik bir konutu 65 ay asgari ücretle satın almak kolayken bugün aynı oranda bir konuta sahip olabilmek için en az 110 ay asgari ücretle maaş almak gerekiyor.

Ev almak

En ucuz ev 127 Bin TL’den 600 bin TL’ye yükseldi!

BETAM tarafından yayınlanan rapor kapsamında 2020 yılının Mayıs ayına kadar ev fiyat artış hızı düşük olup o dönemde bir anda sıçrayış göstermişti. 2020 yılında ev fiyatları ortalama 127 bin TL’den başlayarak 143 bin TL’ye kadar yükselmişti. Fakat 2021 yılına gelindiğinde en ucuz ev fiyatı 289 bin TL’ye kadar yükselmişti. Bir anda sıçrayış yaşayan ev fiyatları 2022 yılının Ağustos ayı verileri kapsamında 90 metrekarelik ev fiyatı 600 bin TL’ye çıkmıştır. Yapılan araştırmalar asgari ücretlinin ev alabilmek için çok emek vermesi gerektiğini ve bu ev fiyatlarının daha da artacağının göstergesi olmaktadır.