Avrupa'nın en zamlı elektriği ve doğal gazı Türkiye'de

Son 2 sene boyunca doğal gaz ve elektrik fiyatlarına yapılan artışlar Türkiye'yi Avrupa'da zam şampiyonu yaptı.

Avrupa'nın en zamlı elektriği ve doğal gazı Türkiye'de

Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında son iki senede üst üste yaşanan artışlar Türkiye’yi Avrupa’nın zam şampiyonu yaptı. 2019 ile 2021 ilk yarılarını kapsayan 2 senelik dönemde Türkiye’de elektrik fiyatları yüzde 47,4 artarken doğalgaz fiyatları da yüzde 42,3 yükseldi. Aynı dönemde Avrupa’nın pek çok ülkesinde ise fiyatlarda düşüş yaşanması dikkat çekti.

Euronews'te kaynaklı haberden alınan bilgiye göre, Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı veriler Türkiye’de enerji fiyatlarında son senelerde büyük artış yaşandığını gösteriyor. Fiyatlar konutlarda kullanılacak olan elektrik fiyatlarını kapsıyor.

2019 senesinin ilk yarısı ile 2021 senesinin ilk yarısı arasındaki 2 senelik değişime bakıldığında ortaya şu manzara çıkıyor. 39 ülkenin 24’ünde fiyatlar yükselirken 15’inde ise düştü. En çok artış yüzde 47,4 ile açık ara Türkiye’de. Ardından yüzde 21,9 ile Polonya ve yüzde 20,8 ile Ukrayna geliyor. Artışların çoğu yüzde 10’nun altında. 10 ülkede artış oranı yüzde 5’ten düşük.

Listedeki ülkelerin tamamının yerel para birimlerinden yola çıkılarak yapılan sıralamada 5 ülkenin ödediği fiyatlar da indirim gerçekleşti. Düşüş listesinin başında yüzde 38 ile Hollanda geliyor. İsveç’te ise fiyatlar yüzde 16,2 gerilerken Letonya’da yüzde 13,9 düşüş yaşandı.

Avrupa'nın en zamlı elektriği ve doğal gazı Türkiye'de - Resim : 1

Etiketler