Euro Bölgesi İmalat PMI ekim ayında 58,3’e geriledi

IHS Markit Euro Bölgesi İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) eylül ayındaki 58,6 seviyesinden ekim ayında 58,3'e düşüş gösterdi.

Euro Bölgesi İmalat PMI ekim ayında 58,3’e geriledi

IHS Markit tarafından Euro Bölgesinin İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 2021 yılının ekim ayı raporu yayınlandı. Rapora göre; Euro Bölgesi İmalat PMI ekim ayında 58,3 düzeyinde gerçekleşti.

Eylül ayında 58,6 düzeyinde gelen verinin, aynı düzeyde kalması öngörülüyordu. Eylülde bir önceki ayın seviyesi olan 61,4'ten hızlı bir geri çekilme gösteren veri, imalat büyümesindeki yavaşlamanın hızlı devam ettiğini göstermişti.

Euro Bölgesinde tedarik problemleri üreticileri rahatsız etmeye devam ederken, Ekim PMI verisi 8 ayın en düşük düzeyine geriledi. Bölgenin imalat sektörü, arz yönlü sorunların üretim programlarını kesintiye uğratması ve sipariş defterlerini bozarak her iki ölçütün büyümesinin yavaşlamasına sebep oldu. Bu nedenle ekim ayında daha fazla ivme kaybettiği görüldü.

Bölgede en hızlı büyüyen imalat sektörleri Hollanda, İrlanda, İtalya ve Yunanistan şeklinde sıralandı.

Bunlar haricinde izlenen diğer ülkeler, özellikle ilgili imalat PMI'larının dokuz ayın en düşük düzeylerine gerilediği Almanya ve Fransa olmak üzere yavaşlama gösterdi. Firmaların imalat girdikleri elde etme mücadeleleri, tedarikçi teslimat sürelerinin rekor seviyedeki en ciddi boyutlardan birine kadar uzamasıyla beraber anket verilerinde de açık olduğundan söz edildi.

Arz yönlü sorunların, ekim ayında Euro Bölgesi imalat sektöründeki daha yumuşak genişlemenin merkezinde yer aldığı aktarıldı. Girdi teslimatlarındaki ortalama teslim sürelerininse büyük ölçüde uzadığı ve anket tarihinde üçüncü en büyük ölçüde olduğu belirtildi.

Düşük nakliye konteyneri mevcudiyeti, yaygın bileşen ve ham madde kıtlığı, nakliye ile ilgili problemlerin tamamı, ekim ayında tedarik zinciri baskılarının kaynakları olarak gösterildi. Üretim için gereken girdilerin elde edilmesindeki zorlukların, son anket döneminde üretimi düşüren şirketler tarafından sıkça dile getirilen bir sebep olduğu da aktarıldı.

IHS Markit Baş Ekonomisti Chris Williamson raporu şöyle değerlendirdi:

“Euro bölgesi üreticileri, ekim ayında tedarik zinciri durumunun kötüleştiğini ve bu durumun ay boyunca üretim akışını keskin bir şekilde azalttığını bildirdi. Şirketler, talebin bir kez daha çok çeşitli girdiler ve bileşenler için arzın önüne geçtiğini bildirdiği için neredeyse çeyrek yüzyıllık anket verilerinde, hammaddeler için ortalama teslimat süreleri yalnızca iki katı aştı. Tedarikçilerdeki üretim kısıtlamaları, büyüyen bir lojistik sorunlar listesiyle birlikte rapor edildi. Bunlar arasında nakliye konteynırlarının eksikliği ve yetersiz navlun kapasitesi, liman tıkanıklığı, sürücü sıkıntısı ve esas olarak salgın ile bağlantılı daha geniş nakliye gecikmeleri bulunuyor.''

Etiketler