Avrupa Merkez Bankası’nda 11 yıl sonra bir ilk!

Avrupa Merkez Bankası’da 11 yıl sonra bir ilk gerçekleşti! Faiz oranları açıklandı. İşte detaylar…

Avrupa Merkez Bankası’nda 11 yıl sonra bir ilk!

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, faiz kararlarında daha büyük bir adımın atılmasının gerektiğini ve enflasyon hedeflerinin yakalanması gerektiğini belirtti.  

Faiz ve enflasyona karşı Avrupa Merkez Bankası’ndan faiz artırımı!

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ekonomik etkileşimin azalmasından ve Rusya’nın hiçbir gerekçe sunmadan Ukrayna’ya saldırmasından şikayet etti. Lagarde’ye göre hem ekonomik aktivitenin durgunlaşması hem de Ukrayna-Rusya Savaşı ekonomik büyümenin önünde bir engel olarak duruyor. Buna bağlı olarak başkan ChristineLagarda, 11 yıl sonra bir ilki gerçekleştirerek, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımına gittiğini duyurdu.

Christine Lagarde, “Politika faiz kararında daha büyük bir adımın atılmasının uygun olduğuna karar verdik. Bu, orta vadede enflasyon hedefimizi yakalamamıza yardımcı olacaktır. Gelecekteki politikamız verilere bağlı olacaktır.” Dedi. Ayrıca Lagarde’nin belirttiği üzere, politika faizinin 50 baz puan olarak yükseltilmesi ve aktarım koruma aracı kararlarının oy birliği ile alındı.

Avrupa Merkez Bankası’nda 11 yıl sonra bir ilk!

Rusya-Ukrayna savaşı büyük etken!

Rusya’nın hiçbir neden göstermeden Ukrayna’ya gerçekleştirdiği müdahale ekonomik piyasaları yerinden oynattı. Lagarde, uluslararası tedarik problemlerinin de ekonomik büyümenin önünde bir engel oluşturduğunu söyledi. Ancak yine de maddi politikanın Ukrayna-Rusya Savaşı’nın etkisinin dindirilmesine katkı verdiğini belirtti.

Enflasyonun istemeden de olsa bir süre daha yükseklerde gezinmesini beklediklerini söyleyen ECB Başkanı Lagarde, tedarik darboğazının enflasyonda artışa katkı verdiğini belirtti. Tüm bunlara karşılık enerji fiyatlarının dengeye oturtulmasıyla birlikte ise ilerleyen süreçte enflasyon hedefine varılabileceğini düşündüklerini söyledi. Buna ek olarak ise uluslararası enerji fiyatlarının yakın gelecekte de yüksek seviyelerde dolaşacağının sinyallerini verdi.

Üç temel politika faizi 50 baz puan artırıldı

ECB, bugün gerçekleştirdiği toplantısında Avrupa Merkez Bankası’nın üç temel politika faizini 50 baz puan artırdığını duyurdu. Bu karar ile refinansman faizi yüzde 0,00’dan yüzde 0,50’ye yükseldi. Bankaların Avrupa Merkez Bankası’nda bulundurdukları mevduat için ödenen faiz oranı -0,50’den yüzde 0,00’a yükseldi. Marjinal faiz oranı ise yüzde 0,25’ten yüzde 0,75’e yükselmiş oldu.

ECB’nin 50 baz puan artışına karşılık ekonomi dünyası yaklaşık olarak 25 puanlık bir artış beklemekteydi. ECB bu artırımıyla beraber negatif faiz dönemini de bitirmiş oldu.

 
Etiketler