ASIC direnci nedir? Madenciliğe faydaları nedir?

ASIC direnci, özellikle kripto madencilikte madenciye kolaylık sağlaması için üretilmiş yöntemlerdir. Her zorluk koşulunda algoritmalar değiştirerek madencilik verimi artırılmak hedeflenir.

ASIC direnci nedir? Madenciliğe faydaları nedir?

ASIC direnci, özel madencilik donanımının kullanımı (ayrıca bkz: ASIC Miner) geleneksel donanımla madencilikten daha verimli olmadığında veya sadece biraz daha verimli olduğunda mevcuttur. ASIC direnci, örneğin madencilik algoritmalarını değiştirerek elde edilebilir. 

ASIC'ler, belirli bir uygulama için oluşturulan ve belirli bir hesaplama görevini gerçekleştiren tümleşik devrelerdir. Kripto para birimleri dünyasında ASIC cihazları, Bitcoin (veya diğer kripto para birimleri) madenciliği sürecine katılmak üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle Bitcoin, ASIC'e dayanıklı olarak kabul edilemeyen bir kripto para birimi örneğidir.

ASIC'ye dayanıklı bir kripto para birimi, protokolünü ve madencilik algoritmasını, madeni parayı "madenciliği" için ASIC makinelerinin kullanılmasının ya imkansız olduğu ya da geleneksel GPU madenciliğine kıyasla önemli bir avantaj getirmeyecek şekilde yapılandırdı. Bazı durumlarda, ASIC'e dirençli kripto para birimlerinde ASIC'leri kullanmak, geleneksel donanım kullanmaktan daha da kötü olabilir.

Madencilik, bir tür matematiksel probleme çözüm bulmak için birkaç denemeyi içerdiğinden, ASIC'in işi, mümkün olduğu kadar çok deneme (yani, saniyede mümkün olduğunca çok karma işlevi) gerçekleştirmektir. Bu, Bitcoin veya diğer iş kanıtı kripto para birimleri için ASIC kullanmanın GPU kartı gibi evrensel donanım kullanmaktan çok daha iyi olduğu anlamına gelir.

ASIC direnci: koşullar

Bir kripto para birimini ASIC'e dayanıklı hale getirme süreci, hem daha fazla geliştirme hem de değişiklik gerektirir. Bunun nedeni, ASIC tasarımcılarının ve üreticilerinin sürekli olarak yeni ASIC madencileri modelleri üretmesi ve bazen daha yeni modellerin belirli kripto para birimlerinin ASIC kalıcılığını atlayabilmesidir.

Diğer konsensüs oluşturma yöntemlerine (PoS, dPoS ve PoA gibi) dayanan blok zinciri ağlarının ASIC'ye dayanıklı olduğu belirtilmelidir. İş kanıtı kripto para birimleri ile ilgili olarak , bazıları dirençlidir, diğerleri değildir (uygulanan madencilik algoritmasına bağlı olarak).

Etiketler