Araç sahipleri dikkat! O muayeneyi yaptırmayanlara büyük ceza geliyor

Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi projesi ülke genelinde kontrol yapmaya başladı. EGEDES uygulaması, 43 ilin geçiş güzergahı 'kilit kavşak' Kırıkkale’de de yapılmaya başladı. Egzoz muayenesi yaptırmayanların cezası...

Araç sahipleri dikkat! O muayeneyi yaptırmayanlara büyük ceza geliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hava kirliliğine karşı uygulamaya konulan Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) projesi ülke genelinde 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe geçti.

Araç sahipleri dikkat! O muayeneyi yaptırmayanlara büyük ceza geliyor - Resim : 1

Egzoz muayenesi yatırmayanlara ceza geliyor

Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi tarafından plaka okuma sistemi ile araçların plakalarını otomatik olarak okunacak. Tespit edilen araçlara ise tam 2 bin 815 TL para cezası uygulanacak.

ASELSAN tarafından geliştirilen mobil plaka tanıma sistemini, Egzoz Elektronik Denetleme tarafından kullanılarak 43 ilin geçiş güzergahı “kilit kavşak” Kırıkkale’de de yapılmaya başladı. Bu sayede egzoz emisyon ölçümleri yaptırmayan araçlar saniyeler içinde tespit edildi.

Araç sahipleri dikkat! O muayeneyi yaptırmayanlara büyük ceza geliyor - Resim : 2

Plakalar otomatik okunuyor

Uygulamaya konulan bu sistem ile EGEDES sayesinde egzoz muayenesi yaptırılmayan araçların trafiği aksatmadan birkaç saniyede tespit edildiğini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Uğur Atar konuyla ilgili açıklama yaptı.

Atar, '2020 yılından beri deneme ölçümleri yapılıyordu. Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla ASELSAN arasında yapılan bir sözleşme çerçevesinde plaka okuma sistemi ile yoldan geçen araçların plakalarını otomatik olarak okuyor.

Sistem envanterden taramasını yapıyor. Egzoz emisyon ölçümünün yapılıp yapılmadığının tespiti gerçekleşiyor. Bunun en büyük avantajı; daha çok daha seri bir şekilde denetim yapmak. Önceden araçlar durduruluyordu vatandaşlarımızın hem zamanı alınıyordu hem Trafik tıkanıyor malum Kırıkkale, 43 ilin kesişim noktası. Ciddi bir araç yoğunluğu var. Ciddi de bir emisyon hacmi var' ifadelerine yer verdi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler