Araba alacaklar dikkat! Acele edin son gün 15 Eylül

Ticaret Bakanı Mehmet Muş araç satışlarına getirilen 6 bin 6 kilometre düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Araba alacaklar dikkat! Acele edin son gün 15 Eylül

Ticaret Bakanı Mehmet Muş Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nde 6 bin 6 kilometre düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulunurken, "250 milyar dolarlık ihracat hedefine bu yıl yakalayacağız. 2. el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kuralına uymayanlara ciddi bir ceza getireceğiz." ifadelerine yer verdi.

Araba alacaklar dikkat! Acele edin son gün 15 Eylül - Resim : 1

Araba fiyatları düşüşe devam edecek mi?

Yeni düzenlemeyle beraber ikinci el araç piyasasında 6+6 etkisi devam ederken, araçlar üzerinde fahiş fiyatlar düşmeye başladı. Yeni düzenlemeye takılmadan satılmak isteyen araçların fiyatı bayi fiyatına yaklaştı. Bununla beraber araç fiyatlarında 30 bin liraya yaklaşan indirimler uygulandı. Peki  bu durum şimdiye kadar olumlu etki gösterse de 15 Eylül'de başlayacak olan denetlemelerden sonra araç fiyatları düşmeye devam edecek mi?

Araba alacaklar dikkat! Acele edin son gün 15 Eylül - Resim : 2

Araç alımı ne zaman yapılmalı?

 İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel konuyla ilgili açıklamasında,  "Yüzde 5-7 gibi bir gerileme meydana geldi. 6+6’dan çok yaz sezonunun gelmesi, ÖTV ile ilgili yapılan açıklamalar tüketicide bir beklenti oluşturmuştu. 6+6 genelgesi de yayınlanınca piyasanın duraksadığı gözlemlemeye başlandı. Buna bağlı olarak fiyatlarda yüzde 5-7 arasında bir gerileme meydana geldi. Bu geçici bir süredir. Bizim tavsiyemiz bu süre içerisinde tüketicinin araba alım ihtiyaçlarını bir an önce karşılamasıdır.

Evet sıfır araç ve ikinci el araçlar için bir alım tavsiyesi veriyoruz. Önümüzdeki günlerde sıfır araçlarla alakalı bu tedarikteki sıkıntı devam edecek. Bunun üzerine enerji maliyetlerinde ciddi bir artış bekleniyor. Bunları üst üste koyduğumuzda görüntü sıfır araçların tekrar yükseleceği işaretini veriyor. Sıfır araçlar yükseliş ikinci el araç fiyatları da yükselmekte. Bu durağanlıkta tüketicilere tavsiyemiz araç amaları yönündedir. Eylül ayından sonra tekrar araç fiyatları yükselişe geçebilir. Onun için 15 Eylül’e kadar bu durağanlıktan tüketicinin faydalanmasını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Araba alacaklar dikkat! Acele edin son gün 15 Eylül - Resim : 3

Araç fiyatları normalleşmeye başladı

Otomotiv Sektörü Temsilcisi Göksel Erkoyucu konuyla ilgili açıklamalarında, "Karardan sonra bizim dış yatırımcı diye adlandırdığımız insanlar 6 bin km normal sıfıra göre değer kaybı yarattığı için beklenenin daha altında fiyatla araçlarını elden çıkarmak istediler. Yüzde 5-10 gibi indirimler piyasada var. Fiyatlar düştü demekten ziyade normalleşmeye başladı desek daha doğru olur." sözlerine yer verdi.

Yaz sezonunun bitmesiyle beraber fiyatlarda değişiklik beklediğini açıklayan Erkoyucu, "Bu işin sonucunda bir maliyeti var. Kar beklentisi düşüş sağlıyor. Maliyetin altında fiyat olmayacak. Sıfır km araç yokluğu hala devam ediyor. Eylül’ün 15’inden itibaren piyasanın hareketleneceğini düşünüyoruz. Fiyatların stabil derecede kalıp belki biraz da yükselmeye devam edebileceğini düşünüyoruz. 6 bin km bir fiyat indirimi getirdi ama arzdaki sıkıntı hala devam ediyor. Her ay yüzde 2-5 diliminde sıfır km araçlara zam geliyor. Bununda bir karşılığı olacaktır. Bizim hepimizin beklediği şu piyasanın stabil hale gelmesini hepimiz istiyoruz." dedi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler