Altın yükselecek mi? Bankalar ne düşünüyor?

Gram altın kaç TL oldu, ons altın ne kadar, yükselmeye devam edecek mi gibi sorulara yanıt aranırken küresel piyasalarda ve Türkiye'de altın ne durumda merak ediliyor. Gram altının yükselişi durmuyor. Peki gram altın şu an ne kadar? Fed, küresel altın fiyatlarını nasıl etkiledi? Ayrıntılar...

Altın yükselecek mi? Bankalar ne düşünüyor?

Gram altın kaç TL oldu, ons altın ne kadar, yükselmeye devam edecek mi gibi sorulara yanıt aranırken küresel piyasalarda ve Türkiye'de altın ne durumda merak ediliyor. Gram altının yükselişi durmuyor. Peki gram altın şu an ne kadar? Fed açıklamaları küresel altın fiyatlarını nasıl etkiledi? Ayrıntılar...

Altın, son üç yılın ilk düşüşüne hazırlanıyor. Enflasyon baskıları ve ABD Merkez Bankasının (Fed) şahinleşen para politikası arasında sıkışan ons altının fiyatı yılın başlarından bu yana 6.3 oranında düşüş gösterdi. Mayıs ayında 1.900 doların üzerine yükselmesine rağmen Fed'in varlık alımlarını azaltma sinyali verdiği haziran ayından bu yana geri çekilen fiyatlar 1.765 - 1.800 bandında seyrediyor.

Altın yükselecek mi? Bankalar ne düşünüyor? Gram altın ne kadar oldu? Ons altın kaç dolar? Bankaların altın beklentisi ne? 17 Aralık 2021

Kur etkisiyle iç piyasada rekor düzeylere gelen altının yurt dışında nasıl bir yıl geçireceği merak ediliyor. Pek çok analist, küresel çapta artan jeopolitik risklerin ve kalıcı enflasyona karşı korunmada altının çekici bir araç olarak tercih edileceğini öngörüyor. Kısa vadede altının baskı hissetmeye devam edeceği, uzun vadede de yükseliş trendini bozmayacağı düşünülüyor. 

Dünyanın önde gelen banka ve finans kuruluşları 2022 yılı için senaryolarını paylaştı. Bankaların altın için öngörülerine bakalım. 

Societe Genarale altından ne bekliyor?

Altın yükselecek mi? Bankalar ne düşünüyor? Gram altın ne kadar oldu? Ons altın kaç dolar? Bankaların altın beklentisi ne? 17 Aralık 2021

Fransız finans kuruluşu Societe Generale'in 2022 yılının ilk yarısı için üç senaryosu var. Banka yüzde 50 ihtimalle altın fiyatlarının yılın ikinci çeyreğinde 1.900 dolara yükseleceğini düşünüyor. Banka, ikinci çeyrekten önce Fed'den faiz artırımı beklemiyor. Yüksek enflasyon beklentisiyle birleştiği zaman bu durum altın için negatif reel faizi işaret ediyor. Öte yandan ETF varlıkları, rekor düzeyin yalnızca yüzde 11.6 altında ve son on yılın ortalamasının hâlâ çok üzerinde. Tüm bunlar ışığında da bu dönemde 1.900 doların görülmesinin mümkün olduğu düşünülüyor. 

Yüzde 25 ihtimal verilen ikinci senaryoda, aşılamanın yaygınlaşmasının ekonomiyi rahatlaması ile birlikte altın fiyatlarının baskı hissedebileceği aktarılıyor. Bunun altın için zararlı olan riskten kaçınma durumunu azaltacağı, fakat kısıtlamaların hafifletilmesine ve dolayısıyla da daha yüksek tüketime neden olacağı belirtiliyor. Böylece de fiyatlar 1.700 dolar/ons düzeyine çekilebilir. 

Bir diğer senaryoda ise ekonominin yavaşladığı ve merkez bankalarının faiz oranlarını düşük tutmak zorunda kalacağı bir ortamda altın fiyatlarının 2 bin 100 dolara kadar yükselebileceği aktarılıyor. 

Altın yükselecek mi? Bankalar ne düşünüyor? Gram altın ne kadar oldu? Ons altın kaç dolar? Bankaların altın beklentisi ne? 17 Aralık 2021

ING'nin altın yorumu

ING, Fed'in politika faizi artışına hazır olması ve küresel likidite şartlarının kademeli olarak sıkılaşmasıyla beraber yükselen ABD reel getirilerinden kaynaklanan negatif seyrin orta vadeli görünümü bozduğunu belirtiyor fakat uzun vadeli yükseliş trendinin terse dönmediğini de vurguluyor. Bankanın 2022 yılının ikinci çeyreğinde ortalama fiyat beklentisi 1.750 dolarken faiz artışının yaklaştığı ikinci çeyrekte beklenti 1.730 dolara yakın. 

Altın fiyatları için Deutsche Bank ne diyor?

Altın fiyatları, faiz arttığı ortamda genelde değer kaybetti ve 2021'de karmaşık bir performans ortaya koydu. Banka stratejistleri altının 2022 yılında bocalamaya devam edeceği ve yılı 1.759 dolar düzeyinden tamamlayacağını düşünüyor. Altının yüksek enflasyona hâlâ tepki vermediğini aktaran banka uzmanları, bu durumun altın yatırımcılar için tek güvenli liman olmaktan çıktığı anlamına geldiğini belirtiyor. 

Credit Suisse'den altın yorumu

Altın yükselecek mi? Bankalar ne düşünüyor? Gram altın ne kadar oldu? Ons altın kaç dolar? Bankaların altın beklentisi ne? 17 Aralık 2021

Credit Suisse, artan reel faizlerin altın için risk yarattığını vurgularken, doların daha fazla güç kazanmasının beklendiği ortamda altının 1759 doların altına düşme ihtimalini değerlendiriyor. Bunun gerçekleşmesi durumunda uzun vadeli destek seviyesi 1.691 doların tekrar test edilebileceğine yönelik uyarıda bulunan banka bu seviyenin altında 1.561 doların bir sonraki destek hâline gelebileceğini düşünüyor. Yukarı yönde bir ralli için de 1877 dolar bankaya göre önemli bir direnç noktası. 

Bank of America (BofA) ons altının 1900'ü geçeceğini düşünüyor

ABD'de üretici fiyatlarının beklenen orandan daha fazla arttığını, bu artışın temel olarak arz problemlerinden kaynaklandığını ve enflasyonun bir süre daha piyasaları rahatsız edici düzeylerde kalacağını tahmin ediyor. Brent petrol fiyatının önümüzdeki yıl varil başına 85 dolara yükselmesini bekleyen banka, değerli metal fiyatlarında da artış yaşanacağını öngörüyor BofA, hali hazırda 1.760 - 1.780 dolar bandındaki altının 2022 yılında 1.925 dolara yükseleceğini düşünüyor. 

Yatırımcılar için altın yeniden güvenli liman

Altın 2022 yılına güçlü doların baskısı ile girecek gibi görünüyor. Fed, piyasa yapıcıların beklediği gibi varlık alımlarını azaltma sürecini hızlandırdı. Piyasalar tarafından merakla beklenen noktasal grafikten 2023 yılının sonuna kadar en az 6 faiz artışı bekleniyor.

Üç faiz artırımına işaret eden açıklamaların ardından 1.750 dolar/ons desteğine gelen fakat çabuk toparlanan altın dün yeniden yükselişe geçmişti. Fed Başkanı Jerome Powell'ın yüksek enflasyonun kalıcı hâle gelmesi riskinden söz etmesi yatırımcıların altını tekrar güvenli liman olarak görmelerine neden oldu ve fiyatı 1.780 dolara getirdi. 

Ons altın ne kadar? Ons altını destek ve dirençleri

Hali hazırda 1.806,24 dolar düzeyinden işlem gören ons altında direnç noktaları 1.803 - 1.815 noktaları gösteriliyor. Ons altının destek noktaları için ise sırasıyla 1.763, 1.745 ve 1.738 dolar seviyelerine işaret ediliyor. 

Altın yükselecek mi? Bankalar ne düşünüyor? Gram altın ne kadar oldu? Ons altın kaç dolar? Bankaların altın beklentisi ne? 17 Aralık 2021

Gram altın ne kadar oldu?

Gram altın fiyatları yükseliş yönündeki istikrarını sürdürürken şu an 953,02 TL'den işlem görüyor. 

Alış 2424.323
Satış 2424.689
Değişim -5.431%
Son Değer 2424.689
En yüksek 2442
En düşük 2415.638
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
XAU/TRL Altın Ons Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 75466.15
Satış 75485.2
Değişim -98.46%
Son Değer 75475.67
En yüksek 75938.41
En düşük 75170.44
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler