Omicron varyantı petrol fiyatlarını nasıl etkiliyor?

Petrol, artan sayıda Omicron varyantı vakalarının talep üzerindeki etkisine yönelik endişelerle bugün negatif seyrediyor.

Omicron varyantı petrol fiyatlarını nasıl etkiliyor?

Ham petrol, artan sayıda Kovid-19'un Omicron varyantı vakalarının talep üzerindeki etkisine yönelik endişelerle bugün aşağı yönlü hareket ediyor. 

Brent ham Kuzey Denizi petrolü şubat ayı vadeli kontrat Ice Futures'ta bugün en son 0,60 dolar gerileyerek 74,42 dolar/varil, muadili Batı Teksas petrolü ocak vadeli kontrat 0,77 dolar daha düşük 71,61 dolar/varil düzeyinden işlem gördü. 

Omicron varyantı petrol fiyatlarını nasıl etkiliyor? - Resim : 1

ANZ Bank analistleri, Omicron varyantının pek çok ülkede ortaya çıkmasının, petrol talebindeki zayıflama riskini artırdığını düşünüyor. Analistler, daha geniş hareketlilik kısıtlamalarının eski hâline getirilmesi durumunda artan Kovid-19 vakalarının petrol piyasası için önemli bir talep riskine neden olacağını aktarıyorlar. 

Fransa dün yaptığı açıklamada, Omicron varyantının yayılmasının önüne geçmek için İngiliz turistlerin girişlerini sınırlamayı planladığını açıkladı. 

Omicron varyantı petrol fiyatlarını nasıl etkiliyor? - Resim : 2

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Salı günü yayınladığı aylık raporunda, Omicron varyantı da dahil olmak üzere yeni Kovid-19 vakalarındaki artışın bu yıl ve gelecek yıl petrol talebindeki toparlanmayı yavaşlatabileceğine yönelik uyarıda bulundu. 

Enflasyon, petrol talebindeki başka bir tehdit olmayı sürdürüyor. ABD Çalışma Bakanlığının bu hafta Salı günü bildirdiğine göre, en büyük en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de toplam toptan eşya fiyatları kasım ayında bir önceki yıla göre yüzde 9,6 oranında artış gösterdi. ABD'nin 10 Aralık tarihinde bildirdiğine göre, tüketici fiyatları aynı dönemde yüzde 6,4 oranında yükseliş kaydetti. 

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi bu hafta Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkede enflasyonun yıllık bazda yüzde 5,1'e yükseldiğini belirtti. 

Alış 87.03
Satış 87.12
Değişim 0.6799%
Son Değer 87.07
En yüksek 90.75
En düşük 85.72
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler