Akbank’ta yaşananlar için olay iddia: Sorun sadece sistemsel değil

Akbank yönetimi tarafından sistemsel bir sorun olduğu söylemesinin hemen ardından dün gece geç saatlerde ortaya çıkan iddia Akbank kullanıcılarını endişeye sürüklüyor.

Akbank’ta yaşananlar için olay iddia: Sorun sadece sistemsel değil

Geçtiğimiz günlerde sistemleri çöken ve yaklaşık iki gün boyunca hizmet veremeyen Akbank'a ilişkin çarpıcı bir iddia gündeme getirildi.

Gerçek Gündem'de yayınlanan habere göre Yabancı bir forum sitesinde bir hacker, 20 milyon Akbank kullanıcısının verilerini çaldığını iddia etti.

5.000 Dolara Satışa Sunulduğu İddia Ediliyor

Siber suçluların yoğunlukla bulunduğu darkweb sitelerinde Akbank müşterilerine ait olduğu iddia edilen adres, hesap bilgileri, mail adresleri ve kişisel bilgileri 5.000 dolar fiyat vererek satışa çıkarıldığı iddia edildi.

Akbank’ta yaşananlar için olay iddia: Sorun sadece sistemsel değil - Resim : 1

Kişisel bilgilerin satışı için bir sohbet odasının kurulduğu, bu sohbet odalarında ise satışların gerçekleştiği iddia ediliyor. Elde edilen bilgilerin doğrulu konusunda net bir bilgiye ve kaynağa ulaşılamamasına karşın mevcut iddialar, Akbank yatırımcıları ve kullanıcıları için çok ürkütücü duruma gelmiş durumda.

Banka'nın Şeffaflığı Sorgulanır Halde

Siber Güvenlik Araştırmacısı İbrahim Baliç, bankanın açıklamasının yetersiz olduğuna dikkat çekti: "Bu tarz sistemlerde prod ve predrod olarak isimlendirilen birbirleri ile aynı 2 ayrı sistem var. Bankalarda yapmış olduğumuz sızma testlerini (pentest) bu preprod ortamlarında yaparız. Bir ekleme yapılmak istendiğinde ilk buraya yüklenir ve test edilir. Bilişim ekibinin bunu bu ortamda denemiş olması gerekmektedir. Yalnızca aktif olarak kullanılacak olan (prod) ortamda yükleme yapıldıysa, bunun sorgulanması lazım. Tüm bunların beraberinde Akbank'ın yapmış olduğu açıklamalar oldukça yetersiz. Şeffaf olmaması, haklarında pek çok spekülatif haberler doğurdu ve bu nedenle de marka açısından zarar gördü." dedi.

Akbank’ta yaşananlar için olay iddia: Sorun sadece sistemsel değil - Resim : 2

BirBorsa / Cem Arslan

Alış 60.35
Satış 60.4
Değişim 0.5%
Son Değer 60.35
En yüksek 61.15
En düşük 60.05
Haftalık Değişim -3.4399%
Aylık Değişim 29.0081%
Yıllık Değişim 72.4399%