TL'de değer kaybı teknolojik ürünlerin fiyatını nasıl etkiliyor?

TL’nin değer kaybı Türkiye’nin en önemli sorunları içerisinde yer almakta. Özellikle son dönemlerde bu problem çok daha fazla gün yüzüne çıktı.

TL'de değer kaybı teknolojik ürünlerin fiyatını nasıl etkiliyor?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası düzenli ilaçlanma dolar kuru beklentisini yayınlıyor. Ayrıca TL’nin bütün dünyada yaşadığı değer kaybı anlık olarak görüntülenebiliyor. Merkez Bankası bile TL’nin döviz kuru karşısında yükseleceğini tahmin etmiyor. Şu anda 1 dolar yaklaşık olarak 8,7 TL seviyelerinde.

Bundan yalnızca 10 yıl kadar önce nerdeyse 1 dolar 1 TL’ye eşitti. Elektronik cihaz almak isteyenlerin o dönem için fazlası ile şanslı olduklarını söyleyebiliriz. Şu anda mevcut kur üzerinden değerlendirildiğinde herhangi bir cihaz bize en az 9 kat daha pahalıya geliyor.

TL’nin değer kaybı elektronik ürün konusunda tedirginlik yaratıyor

Kamu kurumları şirketler ya da bireyler daima için yeni elektronik cihazlar almak mecburiyetinde. Hem çok daha iyi ve yeni modellerin çıkması hem de eskilerin güncellenmemesi yeni cihaz alımını mecburi hale getiriyor. Mesela Samsung akıllı telefonlarına yalnızca 3 yıl kadar güncelleme gönderiliyor.

Amiral gemisi akıllı telefonlarda bile çok fazla uzun vadeli güncelleme görmek mümkün değil. Yalnızca Apple bu konu da biraz daha destekleyici olmak için çalışıyor. Aynı şekilde Akıllı TV, bilgisayar ve elektronik donanımlarda da 10 yıl önceye göre yaklaşık olarak 9 kata yakın fark olduğu görülüyor. TL’nin şu an için rekor düzeyde düşük olması bu tür fiyat artışlarını iyice yukarılara çıkarıyor.

Elektronik ürünlerde yeni zamlar kapıda

Türkiye’de nerdeyse her hafta yeni bir zam haberi geliyor. Elektronik ürünlerde dış ticaret açığının artış göstermesi yine bu zamların da yükselmesine neden oluyor. Bu tür ticaret açıkları genelde ek vergiler ile kapatılıyor. Ayrıca yurt dışından getirilen elektronik cihazların ticaret dengesinin bozulmaması için fazladan zam aldığını söyleyebiliriz. Elektronik ürünlerde, önümüzdeki aylarda muhtemel olarak daha fazla fiyat artışı yaşanması bekleniyor. 

SUSD KC Amerikan Doları Türk Lirası
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.36
Satış 32.38
Değişim -0.0899%
Son Değer 32.38
En yüksek 32.41
En düşük 32.32
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler