ABD'den Tayvan ile ilgili önemli adım

Tayvan ile Çin arasındaki gerilim devam ederken ABD, Tayvan ile ilgili dikkat çeken bir adım attı.

ABD'den Tayvan ile ilgili önemli adım

Çin ile Tayvan arasındaki gerilim devam ederken ABD'den kritik bir adım geldi. ABD ve Tayvan arasında Teknoloji Ticareti ve Yatırım İşbirliğinin (TTIC) çerçevesi oluşturulmaya başlandı. TTIC'in hedefi ticari programlar geliştirip kritik tedarik zincirlerine güç kazandırmak.

Tayvan dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi olduğu için bu adım büyük önem taşıyor.

Dünyanın en büyük çip üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), sipariş ile üretilen çiplerin küresel tedarikinin yarısından çoğunu sağlıyor. 

Çin çip tedarik

Bu yeni gelişme, ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ile Tayvan Ekonomik İşler Bakanı Wang Mei-hua arasındaki 6 Aralık tarihinde yayınlanan mesaj ile duyuruldu. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasına göre, TTIC'in amacı ticari programlar geliştirerek kritik tedarik zincirlerine güç kazandırmak.

Gina Raimondo konuya ilişkin olarak, “Beraber çalışarak iş bağlantıları kurabilir, kritik tedarik zincirlerini güçlendirecek ve genel ekonomik ilişkimizi derinleştirecek daha fazla yatırım üretebiliriz.” ifadelerine yer verdi.

Çin Tayvan

Ortaklık, Tayvan ile Çin arasında artan gerilimin tam ortasında gerçekleşiyor. Çin hava kuvvetleri son zamanlarda çok sık Tayvan hava sahasına giriyor ve adaya yakın yerlerde askeri tatbikatlar yapıyor. Bu durumda askeri bir çatışma endişesini artırıyor.

Çarşamba günü, Savunma Bakan Yardımcısı Ely Ratner Senato Dış İlişkiler Komitesi'ne ''Tayvan'ın öz savunmasına destek vermenin acil bir görev olduğunu'' bildirdi. Ratner, Tayvan'ın serbest piyasa ekonomisinin dünyaya entegre olduğu görüşünde.

Ratner, yarı iletkenler de dahil kritik bir yüksek tedarikçisi olarak Tayvan'a işaret ediyor.

Etiketler