ABD'de enflasyon göstergeleri, beklentilere paralel gerçekleşti

ABD'de kişisel harcamalar eylül ayında beklentilere paralel olarak yüzde 0,6 oranında artış gösterdi.

ABD'de enflasyon göstergeleri, beklentilere paralel gerçekleşti

ABD'de kişisel harcamalar eylül ayında beklentilere paralel olarak yüzde 0,6 oranında artış gösterdi. Fed tarafından enflasyon göstergesi olarak dikkate alınan PCE fiyat endeksinde de hareketler ekonomist beklentileri doğrultusunda gerçekleşti.

ABD'de enflasyonun kalıcı olabileceğine ilişkin yorumlar çoğalırken, Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı göstergeler beklentilere paralel şekilde gerçekleşti.

ABD'de eylül ayında kişisel harcamalar yüzde 0,6 oranında arttı. Analistlerin beklentisi artışın yüzde 0,6 olması yönündeydi.

Kişisel gelirlerin ise beklentilerden daha fazla daraldığı görüldü. Ülkede eylül ayında kişisel gelirler yüzde 1 geriledi. Ekonomist beklentileri yüzde 0,3 küçülme şeklindeydi.

Fed'in dikkate aldığı PCE fiyat endeksi ise eylül ayında yıllık yüzde 4,4 ile beklentilere paralel oranda yükseldi. Aylık olarak ise PCE fiyat endeksi yüzde 0,3 artış gösterdi.

Çekirdek PCE fiyat endeksi de yıllık yüzde 3,6 arttı. Bu veriye yönelik beklenti yüzde 3,7 idi. Aylık bazda çekirdek PCE fiyat endeksinde yüzde 0,2'lik bir artış görüldü.

Ülkede ücretlerin yükselmesiyle istihdam maliyet endeksi de üçüncü çeyrekte yüzde 1,3 ile rekor artış gösterdi.

Powell'ın enflasyona yönelik tutumunda tonu değişti

Daha önce enflasyonun geçici olduğunu söyleyen Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada enflasyona yönelik tonunu değiştirdiği dikkatlerden kaçmadı.

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının tahvil alımlarını yakın zamanda azaltmaya başlayacağını fakat faiz artırım konusunda sabırlı davranmaya devam edeceğini belirterek, ısrarla yüksek seyir gösteren enflasyona dair endişelerini daha yüksek bir tonda dile getirdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, fiyat artışlarının 2022 yılının ilk yarısı boyunca yüksek kalmasını beklediğini fakat ABD'nin enflasyonun kontrolünü kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu yönündeki eleştirileri kabul etmediğini söyledi.

Etiketler