Fitch: Avrupa Merkez Bankası kararlılığını koruyor

Fitch, ECB'nin tahmin edilenden yüksek seyreden enflasyon karşısında kısmen de olsa kararlılığını korumayı sürdürdüğünü söyledi.

Fitch: Avrupa Merkez Bankası kararlılığını koruyor

Fitch, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) tahmin edilenden yüksek seyreden enflasyon karşısında kısmen de olsa kararlılığını korumayı sürdürdüğünü açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in yaptığı açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Fitch Ratings Direktörü Tej Parikh, ''ECB, beklenenden daha yüksek enflasyon karşısında kısmen kararlılığını koruyor.'' dedi. Açıklamada Parikh'in, ''Devam eden tedarik zinciri kesintisi ve artan gaz fiyatları, Yönetim Konseyinin eylül toplantısından bu yana enflasyon ateşini daha da harladı. Ancak banka son fiyat sıçramasını görmezden gelmeye devam ediyor.'' yorumu da yer aldı.

Bankanın enflasyonist baskıları şu an için izlemekle yetindiğinden söz eden Parikh, ''Enflasyonun daha kemikleşmiş bir hale geldiğine yönelik kanıtlar şimdilik sınırlıyken, banka büyük olasılıkla ihtiyatlı olacak ve uzun vadeli hedefine daha fazla odaklanacak.'' değerlendirmesinde bulundu.

Bankanın aralık ayında enflasyon beklentilerini artırabileceğinin belirtildiği açıklamada, bankanın politika faiz oranında artışınsa hâlâ uzak ihtimal olduğu aktarıldı.

ECB, bugün piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranları ve Pandemi Acil Varlık Alım Programının (PEPP) toplam büyüklüğünde değişikliğe gitmezken, tahvil alımlarının yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerine göre daha düşük hızda olabileceğini bildirmişti.

ECB Başkanı Christine Lagarde bugün ECB Yönetim Konseyi Toplantısından sonra katıldığı basın toplantısında, ''Enflasyonun kısa vadede daha da yükseleceği fakat gelecek yıl içinde düşüşe geçeceğini tahmin ediyoruz.'' ifadelerine yer vermişti.

Etiketler