ABD ve Avrupa ekonomilerini ne bekliyor? Genel izlenimler neler?

ABD ve Avrupa ekonomilerini 2021 yılının ikinci yarısına girerken neler bekliyor? Detaylar haberimizde...

ABD ve Avrupa ekonomilerini ne bekliyor? Genel izlenimler neler?

Amerika Birleşik Devletleri

- Aşılama ve ekonominin yeniden canlanması ABD'de büyümeyi hızlandırıyor. Fakat arz kısıtlamaları normalleşme hızını duraksatabilir.

- Washington'daki demokratik kontrol, daha çok mali teşvik anlamına geliyor ama azalan destek politikayı büyük oranda sınırlayacak. 

- 2022 yılında kademeli bir azalmadan önce sabit Fed varlık alımları olacağını tahmin ediyoruz. Fed, enflasyonun yükselişin temel belirleyicisi olmayı sürdürmesiyle, muhtemelen en azından 2023 yılının ilk çeyreğine kadar belirlenen alt sınırda kalacak.

- İyileşme hızı karantinanın ardından gelen toparlanmaya göre hız kaybettiğinden, işsizlik oranı kademeli olarak gerileyecek.

- Ekonomideki yeniden açılmalar ve tedarik zinciri kesintileri muhtemelen kısa vadeli enflasyonu yükseltecek fakat 2022'de yavaşlama olma ihtimali var. 

- Kayda değer risklerin içinde yeni SARS-CoV-2 varyantlarının yanında maliye politikasına yönelik hem yukarı hem de aşağı yönlü riskler var. 

Avrupa

- Tecritler kaldırılırken, özellikle 2021 yılının ikinci yarısının başına Euro Bölgesi GSYİH'deki toparlanmanın güç kazanması önem arz ediyor.

- Baz etkileriyle politika ve ağırlık değişiklikleri ve küresel fiyat baskılarının, Avrupa enflasyonunu yıl sonuna kadar belirlenen hedefin üzerine çıkarması bekleniyor.

- ECB PEPP'nin eylül ayı itibarıyla daralmasını ve sonuç olarak program bittiğinde artan APP satın alımına geçiş yapacağını tahmin ediyoruz.

- Hareketlilikte fark edilir bir artışın yaşanmasıyla beraber riskler, Birleşik Krallık GSYİH'sinin 2022 yılının ikinci çeyreğinde salgın öncesi seviyelere daha erken bir şekilde geri gelmesine neden olabilir.

- Enflasyonun hızlanmasıyla 2021 yılının dördüncü çeyrekteki görünümü yüzde 3,2'ye yükseldi. Yine de enflasyonun 2022 yılı sonuna kadar belirlenen hedefe gerilediğini de görüldü. 

Etiketler