Çin'de kişi başı milli gelir 10 bin doların üzerine yükseldi

Çin Komünist Partisinin 100. kuruluş yıl dönümü sebebiyle düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Han Wenxiu, Çin halkının yaşamında dünyayı sarsan değişiklikler ile ilgili bilgi verdi.

Çin'de kişi başı milli gelir 10 bin doların üzerine yükseldi

Çin Komünist Partisinin 100. kuruluş yıl dönümü sebebiyle düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan ÇKP Merkez Komitesi Mali İşler Ofisi Başkan Yardımcısı Han Wenxiu, Çin halkının yaşamında dünyayı sarsan değişiklikler ile ilgili bilgi verdi.

Han tarafından verilen bilgilere göre, Çin Halk Cumhuriyetinin kuruluşunda, kişi başına düşen milli geliri birkaç düzine dolar kadardı, ortalama yaşam süresi yalnızca 35 yıldı ve yetişkinlerin okuryazarlık oranı sadece yüzde 20'ydi. Yani nüfusun büyük bir kısmı o zamanlar okuma yazma bilmiyordu ve bebek ölüm oranı yaklaşık binde 200 seviyelerindeydi.

Çin Halk Cumhuriyetinin kuruluşundan beri geçen 70 yıl içindeki çalışmalar sayesinde, kişi başına düşen milli gelir 10 bin doları geçti ve ortalama yaşam süresi 77,3 yıla yükseldi. 15 yaşın üzerindeki insanlar için ortalama eğitim süresi 9,9 yıla çıktı ve bebek ölüm oranı ise binde 5,6'ya geriledi.

Reform ve dışa açılmadan bu yana, 770 milyon kırsal yoksul nüfus fakirlikten kurtuldu. Çin'de fakirlikten kurtarılan nüfus, aynı dönemde fakirlikten kurtarılan küresel nüfusun yüzde 70'inden fazlasını oluşturuyor.

Etiketler