22 bin zeytin ağacı dikildi!

Uzun süredir terk edilmiş olan maden alanına 22 bin zeytin ağacı dikildi. Detaylar haberimizde...

22 bin zeytin ağacı dikildi!

Terk edilen maden alanlarına 22 bin zeytin ağacı dikildi

Uzun yıllar boyunca bir sürü ton kömür çıkaran Muğla’nın Milas havzasında kömür çıkarma işlemini sonlandırıp 7 bin 200 tane zeytin ağacı dikilmiştir. Önceden yani 1987 ve 1995 yıllarında elektrik için çıkarılan linyit kömürü sahası şu an yeşillendirilmeye çalışılıyor.

Bir çok zeytin ağacı dikilen bu arazide çıkan zeytinlerden üretilen zeytin yağının kalitesi bir çok kişi tarafından çok sevilmektedir ayrıca dikkatleri de üstüne toplamaktadır. Dünya çapında da dikkat çekmeye başlayan bu zeytin yağları ülkeye katkı sağlamaya başlamıştır. Dikilen bu ağaçlar arazinin etrafında yaşayan köylüler için de çok önemlidir. Kazanılan bu arazı ortalama 35 futbol sahası büyüklüğündedir.

Bu araziden ortalama kaç ton zeytinyağı çıkarılıyor?

Eskiden elektrik için linyit kömürü çıkarılan bu arazide şu an tonlarca zeytinyağı çıkartılıyor. 2038 yılına kadar zeytin yağı çıkartılmaya devam edileceği de duyuruldu. Ayrıca bu zeytin yağları da bölgede ek istihdam yaratıyor. Bu arazide yıllık 40 ton zeytin çıkartılıyor. Çıkarılan bu 40 ton zeytinden de 8 ton zeytin yağı elde ediliyor. 8 ton elde edilen zeytin yağını kullanan kişiler bu yağın kalitesini anlatıyorlar. Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ. Genel Müdürü Mesut Serhat Dinç “Çevreyle uyumlu, dost madenciliğin bir örneğini görüyorsunuz burada... Madeni kullandıktan sonra kapattığımız alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz” diyerek konu hakkında bilgi verdi.

Bu konu hakkında Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ. Genel Müdürü Serhat Dinç, “Devletimiz, faaliyet tamamlanınca araziyi eski haline dönüştürmek adına buraya 7 bin 200 adet zeytin ağacı dikmiş. Biz de bu kıymetli devlet geleneğimizi sürdürmek adına terk edeceğimiz maden sahalarını eski formlarına ulaştırmak için ormanı alanı ise ormana, tarım alanı ise tarıma yeniden kazandırma sözümüzün arkasındayız. Sahalarımızda 22 bin 100’ü zeytin ağacı olmak üzere yaklaşık 420 bin ağaca sahip çıkıyoruz.” dedi.