Ziraat Almanya'ya kayyum ataması gerçekleşiyor

Alman BDDK’sı Ziraat Bankasına, dokunulmazlığı olan ve siyasi etkiden bağımsız genel müdür atayacağını açıkladı. Genel müdür görevinin bir finansal denetim şirketine de verilebileceği seçenekler arasında.

Ziraat Almanya'ya kayyum ataması gerçekleşiyor

Almanya'da Ziraat Bankasının denetimlerinin ardından gün yüzüne çıkan usulsüzlüklerden kaynaklı Alman BDDK'sı olan BaFin yeni kararlar aldığını duyurdu. Ziraat Bankasına verilen cezalardan sonra bu kez de özel yetkili bir genel müdür atanması ihtimali ortaya çıktı. Skandalın Avrupa'daki Türk bankacılığı için de bir ilk niteliği taşıdığı belirtiliyor.

Almanya'daki Ziraat Bank International AG'ye, daha önce emsali görülmemiş ağır cezalar verilmesinin ardından, BaFin “Sonderbaeuftagte Geschaeftsführer- Özel yetkili Genel Müdür” atamak için harekete geçti. Bu genel müdür bir tür kayyum mantığı ile çalışacak.

50 Yıllık Bankacılık Tarihinde İlk!

Sözcü'nün kaynaklığındaki habere göre bankaya getirilen yaptırımlar arasında yer alan bu son ceza kararı Almanya'daki 50 senelik bankacılık tarihinde de bir ilk olacak. Özel yetkili genel müdür, bütünüyle dokunulmaz ve herhangi bir parti, grup veya iş dünyasının etkisinden tamamen arınmış olmak zorunda. Görevden alınamayacak ve BaF'in dışında kimseye hesap verme zorunda olmayacak. Bu süper yetkili genel müdür, bir Alman, Türk veya bir finans denetleme şirketi de olabilecek.

BaFin'in, Ziraat Bank'a ceza kesmeden önce uyardığı ve yaklaşık iki senedir Ziraat'in bu uyarıları dikkate almadığı, yapılan “ikinci denetlemenin” ardından bu cezaların devreye alındığı belirtiliyor.

Görevine Son Verilecek

BaFin'in, Ziraat Bank'ta iki genel müdür olmasına rağmen, görevde olan tek genel müdür Kıvanç Ünal'ın da görevine son verilmesi bekleniyordu. Fakat bunun genel müdürlük bütünüyle boşalmasın diye hali hazırda rafa kaldırıldığı tahmin ediliyor. Ziraat Bank International' a karşı devam etmekte olan denetimlerin de henüz sona ermediği ısrarla dile getiriliyor. Alman denetleme kurumu BaFin'in bütün sürecin sonunda bankaya karşı yargı yoluna başvurabileceği de ihtimaller arasında yer alıyor. Ayrıca, denetimlerin tamamlanmasından sonra BaFin'in Ziraat Bank'a yeni cezalar kesmesinin de bir seçenek olması Ziraat Bankasının yakasını bırakmadığının kanıtı.

Banka, genel müdür için ilan açılmış durumda

Alman bankacılık denetleme ve düzenleme kurumu olan BaFin'in, özel yetkili genel müdür göndermesini karşı koymak isteyen Türkiye, “headhunter” adı verilen özel üst düzey personel bulan şirketleri ilgili konuya karşı görevlendirdiği, onların da çeşitli kişilerle temasa geçip “Ziraat'e ilan yolu ile genel müdür aramaya başladığı” öğrenildi.

Bu arada Türkiye'nin gönderdiği 4 genel müdür adayının da, “risk yönetimini bilmemesi, Avrupa'da hiç çalışmamış olması, krediler alanında tecrübesinin olmaması, bankacılıkla ilgili bilgisinin bulunmaması” gibi sebeplerle reddedildiği belirtiliyor.

Etiketler