Yüksek faiz kararı emlak piyasasını çökertti! Konut fiyatları düşüyor mu?

Almanya'da Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırmaya devam etmesi, konut kredisinin yüzde 4 seviyesine kadar çıkmasıyla emlak piyasası olumsuz etkilendi.

Yüksek faiz kararı emlak piyasasını çökertti! Konut fiyatları düşüyor mu?

Almanya'da enerji krizinin tetiklediği enflasyonun yüksek olmasına rağmen emlak piyasasında önlenemeyen bir düşüş başladı. Çok kötü olduğunu düşünmeyenler de olsa gözle görülür şekilde emlak piyasası durdu ve konut fiyatları düştü.

Küresel olarak ekonomik durgunluğun hakim olduğu bu zamanda Avrupa Merkez Bankası'nın yüksek enflasyona karşı sert faizlere devam etmesinin sonucu olarak yıllık faizler şu anda yüzde 3 ile 4 arasına geldi. Bununla beraber kredi faizlerinde son 4-5 ayda ortalama dört kat faiz artışı oldu. Böylelikle konut satışları bu durumdan olumsuz etkilendi.

Yüksek faiz kararı emlak piyasasını çökertti! Konut fiyatları düşüyor mu? - Resim : 1

Konut satışları durdu

İnşaat maliyetlerinin artmasıyla beraber bir dairenin metrekare birim masrafı 3000 Euro'ya ulaşmış durumda. Firmalar bitirdikleri evleri ellerinden çıkaramazken, satıldığı takdirde masraflarını karşılayamıyor. Frankfurt, Offenbach, Wiesbaden, Berlin şehirlerde satılamayan birçok konut bulunurken, inşaat firmaları iflasla karşı karşıya.

Konut fiyatları daha fazla düşecek mi?

AMB'nin sert faiz artışlarına devam edeceği sinyalleri ve yükselen kredi faizleri karşısında durma noktasına gelen emlak piyasası hakkında açıklamalarda bulunan  Wirtschaftswoche Dergisi, konut fiyatlarındaki bu düşüşün yüzde 30 seviyelerine gelmesini beklediğini açıkladı. Dergi, 2025 yılına kadar konut piyasasında artış yaşanmayacağını vurguladı.

Son yıllarda lüks konut alanlar ise ilerleyen zamanlarda kredilerinin yenilenmesiyle oldukça zorlanacağa benziyor. Ortalama dört kat daha yüksek faizle kredi yenilemek zorunda kalacakların, lüks konutları ödeyemeyeceği belirtiliyor. Bu durum enerji krizinin yaşandığı bölgede yeni endişeler yarattı ve ekonomik durgunluk seviyesinin daha çok artacağı düşünülüyor.