YÖK'den öğrenci affına ilişkin sürpriz açıklama

YÖK'ten öğrenci affına ilişkin 5 Temmuz 2022 tarihli yaptığı açıklamada esaslar belirtildi. Öğrenci affından kimler yararlanabilir?

YÖK'den öğrenci affına ilişkin sürpriz açıklama

7417 sayılı kanuna ilişkin usul ve esasların belirlendiği öğrenci affı ile ilgili gelişmeler gündemde. YÖK'ten gelen açıklamada kimlerin hangi şartlar altında yararlanabileceği merak ediliyor.

Öğrenci affından kimler yararlanamayacak?

7417 sayılı kanuna göre, terör, cinsel saldırı, kasten öldürmenin yanı sıra devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduklarına karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği ile mensubiyeti bulunanlar, bu kanundan yararlanamayacak.

Öğrenci affından yararlanabilecek olanlar da, Yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü (yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik, tıpta uzmanlık, tıpta yan dal uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık ile eczacılıkta uzmanlık) öğrenimi gören öğrencilerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ilişiği kesilenler, kanundan yararlanabilecek.

Bununla beraber kazanıp kayıt yaptırmayanlar da yararlanabilecek. Bir programı kazanıp kayıt yapma hakkı elde ettikleri halde kayıt yaptıramayanlar ise maddenin yürürlüğe girdiği andan itibaren 4 ay içerisinde (7 Kasım 20222'ye kadar) bu kanunun ilgili hükümlerinden faydalanabilecek.

Başvuru süresi içinde mücbir sebeplerle başvuramayanların ise mücbir sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren bir ay içinde başvuru yapmaları gerekiyor.

Sağlık nedenleriyle başvuramayanların da buna ilişkin heyet raporunu 5 Aralık 2022 mesai bitimine kadar ibraz etmeleri halinde bu kanundan yararlanabilecekleri bildirildi.

Etiketler