Yellen, Kongreye yazdığı mektubunda neler söyledi?

Yellen: Bu tarihten sonra ülkenin tüm taahhütlerini yerine getirmeye devam edip edemeyeceğimiz belirsiz.

Yellen, Kongreye yazdığı mektubunda neler söyledi?

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Kongre üyelerine hitaben yazdığı mektupta, ''O noktada Maliye Bakanlığı çok az ve hızla tükenecek kaynaklarla sınırlı kalacak.'' ifadelerini kullandı.

Senato'daki Cumhuriyetçilerin daha önce yapılan hükümet harcamalarını ödemek için ülkenin borçlanma limitini yükseltmeye ilişkin tasarıyı reddetmesinden bir gün sonra Yellen mektubunda, ''Bu tarihten sonra ülkenin bütün taahhütlerini yerine getirmeye devam edip edemeyeceğimiz belli değil.'' dedi.

Yellen yaz aylarında borç sınırına ulaşılmasından sonra Maliye Bakanlığının zaten olağanüstü tedbirler uygulamaya başladığını aktarı fakat bu önlemlerin süresinin 20 gün içerisinde dolacağını hatırlattı. Yellen kesin tarihin belli olmadığına da dikkat çekti.

Yellen, bakanlığın en iyi tarih tahminin yapmaya çalıştığını belirterek federal hükümetin nakit akışının değişken olduğunu aktardı.

Yellen, ''Bu belirsizlik, borç limitini yükseltmeyi ya da askıya almayı beklememenin kritik öneminin altını çiziyor.'' dedi.

Yellen mektubu Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Temisilciler Meclisi Azınlık Lideri Kevin McCarthy, Senato çoğunluk Lideri Charles Schumer ve Senato Azınlık lideri Mitch McConnell'A gönderdi.

ABD Senatosundaki Cumhuriyetçi Partililer, federal borçlanmanın devam etmesi ve hükümetin açık kalmasını amaçlayan yasa tasarısını Pazartesi günü engellemişti.

Salı günü Senato Bankacılık Komisyonuna yaptığı açıklamadaysa borç limitiyle ilgili çağrısını yineleyen Yellen, öte yandan koronavirüsün Delta varyantından kaynaklanan vaka artışına rağmen tam istihdama dönülmesi çağrısında bulundu.

Yellen Kovid-19 salgınının sebep olduğu resesyondan sonra iyileşmenin hassas fakat hızlı olduğunu belirtti.

Yellen, ''Ekonomimiz büyümeye ve 2020 yılında kaybolan iş imkanlarını geri getirmeye başlarken Delta varyantından kaynaklanan önemli zorluklar iyileşmenin hızını etkilemeye ve canlı bir ekonominin önünde engel oluşturmaya devam ediyor.'' dedi.

Yellen ekonominin orta vadeli hedefleri konusunda iyimser olmaya devam ettiğini ve önümüzdeki yıl istihdama dönülmesini umduğunu aktardı.

Etiketler