Yapı Kredi Yatırım, bankalara ''AL'' tavsiyesini yineledi

Yapı Kredi Yatırım, Garanti Bankası, Akbank ve İş Bankası için "al" tavsiyesini korudu.

Yapı Kredi Yatırım, bankalara ''AL'' tavsiyesini yineledi

Yapı Kredi Yatırım'ın konu ile alakalı raporunda şu değerlendirme yapıldı:

"Bankacılık Sektörü Ağustos - 2021 Sonuçları:

İyileşen marjlar sayesinde karlılıkta kuvvetli artış

Bankacılık piyasasının Ağustos net kârı 8.3 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu rakam aylık yüzde 29 artış gösterirken senelik olarak ise yüzde 108 artış gösterdi. Temmuz/Ağustos net kar ortalamasını 2Ç21 ortalaması ile karşılaştırdığımızda ise yüzde 26’lık bir iyileşme mevcut. Ağustos ayı öz kaynak karlılığı yüzde 15.2 düzeyinde gerçekleşti (2021 ilk 8 ay: yüzde 11.7).

Kamu mevduat bankaları, yabancı mevduat bankaları ve katılım bankaları tüm banka grupları arasında aylık olarak daha olumlu ayrıştı. Kamu bankaları Ağustos’ta 1.5 milyar TL net kar elde etti (Temmuz: 245 milyon TL net kar, Haziran’da 2.6 milyar TL net kar, Nisan ve Mayıs’ta zarar). Kamu bankalarının karlılıklarındaki toparlanmada iyileşem marjlar ve azalan karşılık giderleri etkili oldu.

Sektörün aylık karlılık artışında kuvvetli gelişen net faiz gelirleri ve komisyon gelirleri etkili oldu. Ayrıca ticari/kur/swap giderleri ve toplam karşılık giderleri de aylık olarak düşüş gösterdi.

Sektörün net faiz marjı aylık 29 baz puan artış gösterdi. Bu artışta TL kredi-mevduat makasında 22 baz puan iyileşme etkili oldu.

Komisyonlar geçen yılın düşük baz etkisi sayesinde senelik yüzde 45 artarken, faaliyet giderleri ise senelik yüzde 21 artış gösterdi.

Sektörün takipteki kredi oranı yüzde 3.7 ile önceki aya göre 4 baz puan düşüş gösterdi. Takipteki krediler karşılık oranı yüzde 78 düzeyinde gerçekleşti (Aralık: yüzde 75). Brüt risk maliyeti Ağustos’ta 120 baz puan düzeyinde gerçekleşti (Temmuz: 140 baz puan).

Sektörün sermaye yeterlilik ve çekirdek sermaye oranları ise sırasıyla yüzde 17.3 ve yüzde 13.3 seviyelerinde gerçekleşti.

Sonuçları banka hisseleri için sınırlı olumlu olarak değerlendiriyoruz. Karlılıktaki kuvvetli gelişime rağmen son zamanlarda 10 senelik tahvil faizlerindeki ve CDS’teki artışın banka hisseleri için kısa vadede baskı yaratma ihtimali olduğunu da değerlendiriyoruz. 12 aylık vade için Garanti, Akbank ve İşbankası için AL tavsiyemizi koruyoruz.

Alış
Satış
Değişim 331.93%
Son Değer 13148.82
En yüksek 13228.4
En düşük 12946.41
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler