Türkiye’nin şok eden otomobil ihracat rakamları

Pek çok kişinin merak Türkiye’nin otomobil ihracatı rakamları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Ocak ve haziran ayları arasında yapılan taşıtların ihracatında üçte biri civarında, otomobil satışları ile elde edildi.

Türkiye’nin şok eden otomobil ihracat rakamları

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı birçok otomobil markası, Türkiye’de ciddi bir üretim gerçekleştiriyor. Dünyanın önde gelen üreticilerine ürettim yapan bu fabrikalar, ülke ekonomisine ciddi bir kazanç sağlıyor. Türkiye’nin son ihracat rakamları bakılarak Türkiye elde ettiği ihracatın büyük bir bölümünü otomobil ihracatından elde ediyor.
 
Mevcut rakamlara göre 15 milyar 261 milyon 224 bin dolarlık bir satışa imza atıldı. Bunun 4 milyar 923 milyon 650 bin doları ise otomobil ihracatından elde edildi. Ülke ekonomisine büyük bir katkısı olan bu ihracatın, ülke ekonomisinin gelişmesi adına büyük bir önem taşıyor. Yapılan satışların dünyanın 97 ülkesine ve bazı bölgelere satışın yapıldığı ifade edildi. Geçen yıla kıyasla ülkemizin yaptığı araç ihracatında %6 civarında bir gerileme yaşandı. Geçen senin rakamlarına göre ise ihracatta 4 milyar 923 milyon 650 bin gibi rakamlar elde edilmişti. Ancak pandeminin etkisinin devam etmesi, dövizdeki dalgalanmalar ve yaşanan çip krizleri bu rakamların gerilemesine fazlasıyla etkili oldu.

Türkiye’nin şok eden otomobil ihracat rakamları

İhracat en çok hangi ülkeye yapıldı?

Türkiye’nin yaptığı araç ihracatında en çok Fransa’ya araç ihraç edildi. Fransa’ya yapılan araç ihracatında %30 kayıp yasansa da, 659 milyonluk ihracat ile birinci sırayı Fransa koruyor. Ülkemizin yaptığı araç ihracatında ikinci sıradaysa Birleşik Krallık yer alıyor. 522 milyon dolarlık ihracat yapılan Birleşik Krallık, Türkiye’nin en çok araç ihraç ettiği ikinci ülkedir. Diğer ülkeleri de belirtmek gerekirse dördüncü sırada İspanya, beşinci sırada ise İtalya gelmektedir.

Türkiye’nin AB ülkelerine yaptığı dev araç satışları

Türkiye’nin yaptığı araç ihracatında en büyük ihracatları Avrupa Birliği üyesi olan ülkelere yaptı. Satışlarında yaptığı en büyük rakamların 7 tanesini, Ab ülkelerine yaptı. AB ülkeleri dışında Azerbaycan, KKTC, Cezayir, Arjantin gibi ülkelere de ciddi satışlar yapıldı. Bu rakamlar sayesinde ülkeye büyük bir oranda döviz girişi sağlanarak ekonomiye büyük getiriler sağlandı.

Etiketler