Türkiye piyasalarında son durum 21 Aralık 2021

Türkiye ekonomi gündemi çok hızlı şekilde değişmekle birlikte sorulan soruların geneli aynı, dolar ne olacak? Altın yükselecek mi? Bu seviyeden döviz alınır mı? Gelin bu sorulara hep birlikte yanıt bulalım.

Türkiye piyasalarında son durum 21 Aralık 2021

Dolarda Son Durum

Cumhurbaşkanının dün akşam yaptığı açıklamaların ardından dün gece itibariyle sabahın erken saatlerine kadar 1 milyar dolardan fazla bir para piyasada işleme sürüldü ardına gelen Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı TL mevduata 'kur farkı' sistemine kamu ve özel bütün bankaların dahil olabileceğini söylemesiyle ve kurdaki fiyatın düşüşü ile başlayan panik satışı döviz kurunu 11.02'e kadar çekti.

Sabah saatlerinde 11 seviyelerine kadar gerileyen dolar 1 saat ardında tekrar 13 bandını geçip yukarı yönlü hareketine devam etti 14 temas alınmasının ardından saat 12:00 sularında tekrar satışa geçen bankalar ve bireysel yatırımcılar kur fiyatını 12:50 bölgesine kadar çekti. Şimdilerse ise 13 TL etrafında işleme konu olan Dolar / TL'de işler giderek kızışıyor ve piyasada oluşan Dolar hacmi çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda.

Saatlik olarak incelediğimiz Dolar/ TL grafiklerinde yükselen kanalın altında bulduğu destek ile kanal içinde dip bölgesini pekiştiren Doların yeni yönü için destek altında kalıp kalmayacağını takip etmek teknik açıdan doğru olur.

Öte yandan ise gelebilmesi olası ekonomik politika adımları ile birlikte Dolar'da düşüşün hızlanabileceği su götürmez bir gerçek.

Gram Altın Ne Kadar?

gram altın ne kadar

Gram altın son 1 aydır yükselişine devam ederken dünya genelinde değerinde çokta bir artış göstermese bile ülkemizde büyük bir ralli yapmaya devam ediyordu. Dünyanın önde gelen ülkelerinde fiyatı artmıyorken yurt içinde artış göstermesinin temel nedeni ise Türkiye'deki gram altını Dolar/ONS üzerinden hesaplanıyor olması. Dün gerçekleştirilen atılımlar sonrasında doların ivme kaybettikten sonra çakılması gibi bir sonuç olması piyasalarda panik altın satışına sevk etmiş ve neredeyse tüm yatırımcıları panikle satarken alıcı kesim bu satışlara karşı gelemeden ciddi bir düşüş yaşandı.

Gram altın fiyatı anlık olarak 1064 TL seviyelerini gösterdikten sonra sabaha karşı fiyatı 600 TL kapısına kadar dayandı. Şimdilerde ise 750 lira etrafında işleme konu olmaya devam ediyor.

Türkiye'de Bugün Ne Oldu?

* Dövize dayalı TL mevduat düzenlemesinin detayları açıklandı.
* KYK ödemelerinin tarihleri ve burs miktarları belli oldu.
* Dolar yüzde 25 değer kaybetti.
* Euro yüzde 28 değer kaybetti. 
* Asgari ücretten damga ve gelir vergisi alınmaması resmi olarak kabul edildi.
* Motorlu taşıtlar vergisine ilişkin tarife yayınlandı.
* TÜİK ve TCMB ortak verileri açıklandı.
* Borsa İstanbul 2. kez devre kesici işlem kullanıldı.
* Dövize dayalı mevduat düzenlemesi açıklandı.
*
 Türkiye'nin altın rezerv durumu raporu IMF tarafından yayınladı.

Birborsa / Cem ARSLAN

Etiketler