Türk start-up'lara 1,3 milyar dolarlık yatırım yapıldı!

Startup Centrum tarafından bugün yayınlana rapor ile Türk start-up'larının 2022 yılının ilk üç ay verileri incelendi. Açıklanan raporda elde edilen fon miktarı ise dikkat çekti!

Türk start-up'lara 1,3 milyar dolarlık yatırım yapıldı!

Startup Centrum tarafından hazırlanan rapora göre Türk start-up'ları 2022 yılının ilk çeyreğinde toplam 1,3 milyar dolarlık yatırım alarak geçtiğimiz yılın neredeyse tamamını yakalama şansı elde etti. Startup Centrum tarafından oluşturulan "2022 Birinci Çeyrek Türkiye Startup Eksosistemi Yatırım Raporu" ile start-up'ların yatırım bütçeleri incelenirken, 2022 yılın ilk çeyreğinde alınan toplam 1,3 milyar dolarlık yatırım fonu, geçtiğimiz yılın tamamında alınan 1,5 milyar dolarlık yatırım fonuna kafa tuttu. Adeta yaşanan sektörel gelişmeleri de bu rakamlarla ortaya seren Startup Centrum, Ocak-Mart aylarını ifade eden periyodda toplam 61 yatırım yapıldığını belirtirken, yapılan yatırımların ortalamasının ise 25,5 milyon dolar olduğunu tespit etti. Geçtiğimiz yıl aldığı 1 milyar dolarlık yatırımla adından söz ettiren Insider da açıklanan 61 yatırımın bir kez daha içinde yer aldı.

Sektörün alt dallarına bakıldığında ise geçtiğimiz yılın en dikkat çekici alanı olarak kabul edilen oyun sektörü, bu yılda tahmin edildiği gibi zirvedeydi. Yılın ilk çeyreğinde öne çıkan oyun girişimleri, Ocak-Mart döneminde ortaya atılan 8 girişimle toplam 330 milyon dolarlık yatırım fonu aldı. Tüm bu bilgiler neticesinde ayrıca oyun sektöründe girişim başına düşen yatırım fonlarının da düzenli olarak artış gösterdiği tespit edildi.

Oyun sektörünün ardından gelen bir başka sektör ise finans oldu. Özellikle dijitalleşen dünyanın ekonomik anlamda da boyut atlamak istemesi finans sektöründe de gelişimlere yol açtı. Oyun sektöründe olduğu gibi 8 girişimle yılın ilk çeyreğini tamamlayan finans sektörü, elde ettiği 15 milyon dolarlık yatırımla ikinci sırada yer buldu. Oyun ve yapay zeka alanlarının arkasında ise yapay zeka yatırımları geldi.

Start-up girişimlerin çoğu İstanbul'dan!

Startup Centrum tarafından yayımlanan raporda ise bir başka dikkat çekici olan unsurun, girişimlerin çoğunun İstanbul'dan çıkması olarak gösterildi. İllere göre dağılım rakamlarına bakıldığında şöyle bir görüntü ortaya çıktı: Yılın ilk 3 ayına bakılarak hazırlanan listede İstanbul'dan 50, Ankara'dan 7, İzmir'den 2, Adana ve Manisa'dan 1'er girişim bu periyotta yatırım aldı.

Ayrıca bu dönemde yapılan toplam 231 yatırımın 36'sının yabancılardan ve yabancı kaynaklardan yatırım aldığı görüldü. Geçtiğimiz dönemde Amerika Birleşik Devletleri'nden 17, Birleşik Krallık'tan ise 7 yatırımcı Türk start-up'larına yatırım fonu yarattı. Son olarak geçtiğimiz yılın toplamında 1,56 milyar dolarlık yatırım alan Türk girişimlerinin yılın ilk 3 ayında bu tutarı yakalaması, 2022 yılı için gelecek beklentileri bir hayli artırdı.