Tüpraş ikinci çeyrekte 136 milyar TL ciro yaptı!

Tüpraş, bu yılın ikinci çeyreğinde kapasitesinin tamamını kullanarak 7,1 milyon ton üretim ve aynı zamanda 7,3 milyon ton satış gerçekleştirdi. Tüpraş ikinci çeyrekte 136 milyar TL ciroya ulaşmış durumda.

Tüpraş ikinci çeyrekte 136 milyar TL ciro yaptı!

Stratejik Dönüşüm Planı kapsamında 2030 yılına kadar yaklaşık 1 GW'lık sıfır karbonlu elektrik üretim portföyüne ulaşmayı hedefleyen şirket, hedefleri doğrultusunda ilerlemek için adımlarını hızlandırıyor.

Şirket bu yılın ikini çeyreğine yönelik finansal raporlarını açıkladı. Tam kapasitesini kullanarak 7,1 milyon üretim ve 7,3 milyon ton satış gerçekleştirdi. Tüpraş ikinci çeyrekte 136 milyar TL ciroya ulaştı.

Şirketin enerji verimliliği ve dönüşüme yönelik olan yatırımları hız kesmeden devam ederken, şirket ikinci çeyrekte, yüzde 37 seviyesinde sürdürebilirlik amacına ilişkin olmak üzere, toplan olarak 643 milyon TL'lik yatırım harcaması gerçekleştirdi.

Tüpraş petrol piyasasındaki fiyatlanmalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

Tüpraş ikinci çeyrekte 136 milyar TL ciro yaptı! - Resim : 1

Tüpraş kapasite kullanım oranını yüzde yüze çıkardı

Bu yılın ikinci çeyreğinde Avrupa tarafından Rusya'ya uygulanan yaptırımlar sonrası, üretici ülkelerdeki taleplerin düşmesi ve stokların artması Brent hem petrol fiyatının 100 dolar seciyesinin üstüne çıkmasında etkili oldu.

Pandemi sonrası artan talepler üzerine Tüpraş, kapasite kullanım oranı yüzde yüz seviyesine çıkardı.

Küresel olarak yaşanan bu sıkıntılara rağmen, etkili finansman yaptırımları ve temkinli yaklaşımlar şirketin güçlü bilanço yönetimini desteklemeye devam etti.

Söz konusu dönemde talep ve enerji üretimine ilişkin yapılan yatırımların azalmasıyla enerji kullanım maliyetleri oldukça yükseldi.

Öte yandan Tüpraş, sürdürülebilir havacılık yakıtı üretiminde UOP Ecofining teknolojisinin kullanımı için dünyanın liderliğini üstlendiği teknoloji şirketlerinden Honeywell ile lisans anlaşması imzalamış durumda.

Kurulması amaçlanan tesiste, bahsedilen teknoloji kullanılarak stratejik dönüşüm planının parçası olan biyoyakıt iş alanına yönelik adımların sürdürülmesi devam edecek.

Entek Elektrik’in hisselerinin Aygaz ve Koç Holding’den kısmi bölünme yoluyla devralınmasına ilişkin nisan ayında başlatılan süreçte SPK'ın onayını aldı.

Entek’in sahip olduğu mevcut kurulu yenilenebilir elektrik kapasitesi ve büyüme planlarının Tüpraş’ın stratejik hedefleriyle uyumu sayesinde sıfır karbon elektrik alanında atılan adımlar atılmış olacak.

Tüpraş'ın sıfır karbon elektrik alanındaki yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Kırıkkale Rafinerisi'nde 12,6 MW Güneş Enerjisi Santrali kurulumuna çalışmalara yönelik adımlar atılmış durumda.

Şirket, Türkiye'nin akaryakıt ihtiyacını karşılama görevini oldukça başarılı olarak yerine getirirken, bundan sonraki süreçte enerji sektöründe liderliği amaçlıyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

 

Alış 87.2
Satış 87.32
Değişim -0.3299%
Son Değer 87.25
En yüksek 88.66
En düşük 86.99
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler