Petrol fiyatları 2022'de yükselişe devam edecek!

Global arenada başlayan petrol fiyatlarındaki yükselişin bir nedeni daha gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. OPEC+ üyesi ülkeler arz artışı konusunda istekli değil.

Petrol fiyatları 2022'de yükselişe devam edecek!

2022 Yılında Petrol Fiyatları Yükselecek

Brent petrol fiyatları son 4 haftanın ardından ilk kez bu hafta düşüş ile açılış yaptı. Brent petrol fiyatları seansın tamamladığı bugün 86,70 dolar seviyesinde başladığı günü 85.55 dolar seviyesine kadar gerileyerek tamamladı. Brent petrol her ne kadar değer kaybetmiş olsa bile geçtiğimiz ekim ayında yaşadığı tarihi zirveyi, re test ettikten sonra bu seviyelere yakın bir bölgede işleme konu olmaya devam ediyor.

 Pandemi döneminde yaşanan kapanma serüveninde petrole olan talep neredeyse dip seviyesine gelmişti. Dip seviyesinden hızlı yükseliş ile birlikte şimdi de talepleri karşılamakta zorlanan petrol üreticileri yakın geçmişte yaşanan bir diğer petrol üreticisi Kazakistan'ın yaşadığı sorunlarla birlikte daha hızlı bir yükseliş ivmesi kazanmıştı. Kazakistan'da yaşanan eylemlerin bastırılması ve Rus askerlerinin eve dönüşü ile birlikte petrol fiyatları da yavaş yavaş düşüş yaşamaya başlıyor.

Çin ve Avrupa'nın önde gelen petrol üreticileri, petrol üretim miktarlarında artış göstermeye başlamış olsa bile, üretilen petrole karşılık harcanan enerji miktarındaki artış ve tedarik zincirinde yaşanan kırılmalar fiyatı zaten yükseltecek ana unsurlarken, şimdi bir de OPEC+ üyeleri arzı artırma konusunda çekincelere sahipler. Bu nedenle bile 2022 yılında petrolün varil fiyatında yükseliş görüleceği tahmin ediliyor.

Brent Petrol Grafik

Brent petrol dünya petrol piyasaları için ana göstergelerden biri olarak karşımıza çıkıyor ve teknik göstergelerine bakıldığında 21 günlük üssel ortalamanın destek seviyesi 80 dolar etrafında geçiyor.

80 dolar üzerinde günlük kapanış yapması alıcı baskınlığının artışı anlamına geliyor. Fiyatlamasında izlenen 90 dolar seviyesi de kritik göstergelerden biri olarak karşımıza çıkıyor 100 dolara yaklaştıkça yükselişte ivme kaybı yaşanabileceği gibi 100 doların üzerinde hızlı şekilde yoluna devam da edebilir.

Etiketler