Taş hastalıkları nelerdir? Böbrek taşı belirtileri ve tedavisi

Vücudumuzda böbrekler haricinde de taş hastalığı vardır. Böbreklerden sonra özellikle safra kesesi, mide, tükürük bezleri ve dişlerde de tas hastalığı görülmektedir. Taş hastalığının olmasındaki en büyük etken vücudumuza aldığımız besinlerdir.

Taş hastalıkları nelerdir? Böbrek taşı belirtileri ve tedavisi

Taş hastalığı yediğimiz, içtiğimiz sağlıksız besinlerden kaynaklı vücudumuza giren tuz kristaller ve konsantre minerallerin birleşmesiyle oluşur. Bu sayede vücudumuzda bulunan sıvı oranında ciddi bir azalma meydana gelerek, taş hızla büyüyerek çekilmez durum kazanır.

İnsan vücudunda taş görülen organlara gelecek olursak, belirtileri ve tedavileri şu şekildedir:

Böbrek Taşı
Böbrek taşı hakkında birçok konu vardır. Bunlara değinecek olursak;

Böbrek taşı nedir?
Börek taşı niye oluşur?
Börek taşı semptomları nedir?
Börek taşı teşhisi nasıl konur?
Böbrek taşı nasıl tedavi edilir? 

İşte, detaylı bilgiler... 

Böbrek taşı nedir?

Böbrek taşı nedir

Böbreğin görevi vücuttaki bulunan organlara göre daha fazladır. Bunu açacak olursak, omurganın iki tarafında boşaltım sistemi bulunmaktadır. Bu sistemin en önemli organı börektir. En önemlisi böbreğin görevi yediğiniz besinleri kandan uzak kalmasını sağlamak için bir rol üstlenmesidir. Ayrıca kanı temizleyerek daha sonra vücuda geri gönderir. Bununla birlikte atık ürünler idrar yoluyla dışarı atmamızı sağlayan en önemli organdır. 

Böbrek taşı da kanın temizlenme esnasında mineral ve tuzlardan meydana gelerek ortaya çıkar. Börek taşı tek böbrekte ya da her iki böbrekte de görülmesi mümkündür. Özellikle taşlar kırılarak ya da idrar yoluna düşmesi durumunda şiddetli bir ağrının olmasına neden olur.

Böbrek taşı hastalığı erkeklerde sıklıkla görülmektedir. Ayrıca nüksetme ihtimali oldukça fazladır. Bu gibi vakalarda vakit kaybetmeden tedavi olunması gerekmektedir. Aksi durumda böbreğinizi kaybetme ihtimali vardır.

Böbrek taşı niye oluşur?

Böbrek taşı birçok farklı sebepten dolayı oluşmaktadır. Özellikle yanlış beslenme ve vücuda zararlı yiyecek ve içeceklerin alınmasıyla ortaya çıkar. Bunları daha da açacak olursak şu şekilde sırlayabiliriz;

Yeterli seviyede sıvı tüketiminin olmaması ve günlük su ihtiyacının karşılanmamasından kaynaklı böbrek taşı oluşmasının baş etkenlerinden bir tanesidir.

Genetik olarak ailede böbrek taşı düşüren bir birey varsa diğer üyelerinde böbrek taşı olma ihtimali yüksektir.

Kadınlar erkeklere nazaran böbrek taşı düşürme ihtimali daha fazladır. Bünyenin erkeklere göre daha düşük olmasından kaynaklı olduğu söylenebilir.

Sağlıksız beslenme; şeker, sodyum ve protein olarak böbrek taşının oluşmasının baş kaynağıdır. Hatta çok fazla tuz kullanan bireylerde bu risk daha fazladır.

Çok fazla kilonuz bulunuyorsa böbrek taşı oluşumunun olma ihtimali yüksektir. Bu sebepten ötürü uzmanlar obez ve kilo sorunu yaşayan kişilerde böbrek taşının sıklıkla görüleceğini belirtiyor.

Daha önceden böbrek taşı sorunu yaşayan kişilerde, çeşitli operasyonlarla ameliyat olsalar bile tekrardan nüksetme ihtimali oldukça fazladır.

Böbrek taşı semptomları nelerdir?

Böbrek taşı semptomları

Böbrek taşı genelde idrar yoluna düşme sırasında ortaya çıkarak, belirti göstermektedir. Hatta üreter kısmında meydana gelen tıkanıklık sonucunda çok şiddetli bir ağrı oluşur. Bu durum karşısında sıralayacağımız durumlar ortaya çıkar;

Böbrek taşı semptomunun en büyük sebeplerinden birisi şiddetli ağrının olmasıdır. Bu ağrı böbrek bölgesinde çok şiddetli hissedilerek sırt kısmında ve karın bölgesinde hatta kasık ve kaburgalara kadar hissedilir.

Gözlenen en önemli semptomlardan bir tanesi de idrarın renginde değişme görülmesidir. Aynı zamanda idrarın kokusu da ağır olarak yanma yapar.

Mide bulantısı ve anlık kusma da en önemli etkenlerden bir tanesidir.

Anlık üşüme, titreme ve yüksek ateş görülen en önemli semptomlardandır.

Böbrek taşı teşhisi nasıl konur?

Böbrek taşının teşhis konulması için üroloji doktoruna gitmek fayda sağlar. Çünkü çeşitli testlerle ve yapılan teşhislerle ortaya çıkar. Bu teşhisleri sıralayacak olursak ‘’Kan testinin yapılması, idrar testi’’ teşhisin konulmasını sağlar. En önemlisi günümüz teknolojisinde eşitli cihazlarla görüntüleme yöntemleri tercih edilmektedir. Bu sayede böbrek taşı teşhisi de konulmuş olur.  

Böbrek taşı tehisi günümüzde en yaygın bilgisayarla tomografi yöntemiyle ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda ultrason da teşhis için oldukça etkili bir çözüm olmaktadır.

Böbrek taşı nasıl tedavi edilir?

Böbrek taşı tedavi yöntemleri

Böbrek taşının tedavi yöntemleri farklıdır. İlk olarak taşın büyüklüğüne ve tipine uygun bir tedavi yöntemi belirlenir. Daha sonra 4mm ‘den küçük taş bulunuyorsa bu taşlar idrar yoluyla vücuttan kendiliğinden atması çıkması beklenir. Fakat büyük taşlar ise bu durum için tedavi gerekmektedir. Bu tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;

Su tedavi yöntemi: Günde ortalama 2-3 litre arası su içilmelidir. Bu sayede taşın düşürülme ihtimali yüksektir. Ayrıca idrar renginin koyu olanlar ise idrar kendi rengine zamanla dönmesi sağlanmış olur.

İlaç tedavi yöntemi: Böbrek taşlarının kolayca düşmesi için idrar yollarında bulunan kas grupları gevşetilmesi ilaç tedavisi ile sağlanmaktadır. Şiddetli ağırı söz konusuysa ağrı kesici ilaçlar verilmektedir. Bunun dışında mide bulantısı ile kusma söz konusuysa ilaç tedavisi etkili bir yöntemdir.

Büyük Taşlar İçin Uygulanacak Tedavi Yöntemleri

Büyük taşlar için uygulanan tedavi yöntemleri daha farklı ve kapsamlıdır. Bunları sıralayacak olursak;

 Ses dalgaları ile böbrek taşlarının kırılma uygulaması sayesinde vücudun dışından böbrek taşlarının olduğu kısma şiddetli bir titreşim veren bir yöntemdir. Bu sayede böbrekte oluşan taşlar ses dalgaları sayesinde düşerek etkili bir çözüm oluşmasını sağlar.

Üreteroskopi yöntemi sayesinde kıvrılabilen ve ince bir alet sayesinde büyük taşlar kırılmaktadır. Bu sayede kırılan taşla ince bir halede idrar yolu ile idrarla birlikte dışarı çıkarak vücuttaki taşlardan kurtulmayı sağlayan bir yöntem olmaktadır. Kırılan taşlar ince kırılacağı için mesaneden çıktığında herhangi bir zorlanma söz konusu değildir.

Pertükan nefrolitotomi tedavi yöntemi de yaklaşık 2 cm üzeri büyük olan böbrek taşlarının tedavisinde kullanılan bir operasyondur. Kapalı olarak yapılan bu operasyon genel anestezi altında yapılır. Hasta yüzüstü yatırılır. Bu sayede sırt kısmı küçük kesilerek böbrek kısmına bir tüp yerleştirilir.