İlaç kullanımı ve saklama koşullarıyla ilgili kritik uyarı: ‘’Sakın bunu yapmayın!’’

Pandemi dönemi ile birlikte ilaç kullanımının arttığı belirlendi. Sağlık uzmanları ilaç kullanıcılarının saklama koşullarına dikkat etmesi uyarısında bulundu. Peki, ilaç nasıl saklanır? İlaçların buzdolabında saklanması gerektiği bilgisi doğru mudur?laç saklamasıda için en doğru yöntem nedir?

İlaç kullanımı ve saklama koşullarıyla ilgili kritik uyarı: ‘’Sakın bunu yapmayın!’’

Dünyayı etkisine altına alan koronavirüs salgını insan sağlığının her şeyden önemli olduğu gerçeğini hatırlattı. Koronavirüs salgınına yakalanan vatandaşların sayısı ile paralel olarak ilaç kullanımının arttığı tespit edildi. İnsan sağlığının korunmasına yardımcı özellikleri bulunan ilaçların en doğru yöntemler ile saklanması gerekiyor. Doktorlar ve eczacılar tarafından ilaç kullanan kişilerin ilk olarak son kullanma tarihine dikkat etmesi gerektiği belirtiliyor. Zira, son kullanma tarihi geçen ilaçların ciddi yan etkileri bulunuyor. Ayrıca, ilaç kullanımının tamamen hekim kontrolünde ve tavsiyesinde olması öneriliyor. Google üzerinden sağlık sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalara karşı doktorlar sert tepki gösteriyor. İlaç kullanımının tedavi sürecini destekler yapıda olması gerektiğinin altı çiziliyor. Lakin, hekimler tarafından belirlenmeyen ilaçların kullanılması halinde vücudunuzu kalıcı yan etkilerin risklerine açmış bulunuyorsunuz. Ek olarak ‘’ilaç bağımlılığı’’ olarak adlandırılan duruma karşı da önlem alınması gerekiyor. Hiçbir rahatsızlığın bulunmamasına ya da küçük sorunlara karşı ilaç kullanımı tavsiye edilmiyor. 

İlaç kullanımı ve saklama koşullarıyla ilgili kritik uyarı: ‘’Sakın bunu yapmayın!’’ - Resim : 1
İlaç saklama yöntemleri nelerdir?


Sağlık uzmanları ilaç kullanıcıları için en doğru saklama yönteminin oda sıcaklığı seviyesi olduğu belirtiliyor. Toplumdaki ‘’ilaçlar buzdolabında saklanır’’ yargısının doğru olmadığı ifade ediliyor. İlaç kutusunun içerisindeki açıklama metninde hangi ilacın kaç derecelik alanlarda saklanmasıyla ilgili bilgi paylaşılmaktadır. İlaçların bozulmaması için oda seviyesi tavsiye edilir. Ayrıca, hekimler tarafından belirlenen ilaçların hangi dozda kullanılması gerektiği uyarısına dikkat edilmelidir. Üst üste ilaç kullanılmamalı, diğer sağlık sorunlarını tetikleyici özellikteki ‘’ağır’’ ilaçlar sadece hekim kontrolünde tüketilmelidir. Özellikle 65 yaş ve üstü vatandaşların kullandıkları her ilaç bünyeleri için önem taşımaktadır. İlaç ile birlikte alkol tüketilmemelidir. İlaç kullanımının üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra yoğurt gibi ürünlerin yenmesi önerilir. İlacın etkisini göstermesi için sabırlı olunmalıdır. İlacın bozulmadığından emin olduktan sonra kullanılması gerekmektedir.