Sondaj gemisi ilk görevine çıkıyor! 200 mürettebat gemide görev yapacak

İlk görevine çıkacak olan Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Taşucu Limanı’ndan uğurlandı. Geminin uğurlanma törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katılım gösterdi. Bugün ilk görevine çıkacak olan gemi, 2 ay boyunca denizde olacak.

Sondaj gemisi ilk görevine çıkıyor! 200 mürettebat gemide görev yapacak

Bir süredir çalışmaları devam etmekte olan Abdülhamid Han sondaj gemisinin hazırlıkları nihayet sona erdi. Göreve hazır olan geminin uğurlama töreni ise bugün ( 9 ağustos) gerçekleştirildi. Mersin’de bulunan Taşucu Limanı üzerinden denize açılan Abdülhamid Han sondaj gemisinin uğurlama törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı.
 
Geminin görev yapacağı yer, Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. Açıklamaya göre Abdülhamid Han sondaj gemisi, Doğu Akdeniz’de çalışmalar yapacak. Gemi, Cumhurbaşkanı’nın Mavi Vatan olarak tanımladığı Akdeniz’de, Yörükler – 1 kuyusunda görev yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yörükler – 1 kuyusundaki faaliyetin, gelecekteki büyük çalışmalar için ilk adım olduğunu da ifade etti.
 
Yapılan açıklamalara göre Abdülhamid Han gemisi 7 Ekim tarihine kadar görevini sürdürecek. Bu gemiyle birlikte 3 gemi daha bölgede yer alacak.

Cumhurbaşkanı’nın töre konuşmasından satır başları

İlk görev yerine uğurlanan Abdülhamid Han sondaj gemisinin töreninde açıklamalar yapan Erdoğan, ilk olarak ülkede bu alanda yapılan faaliyetlerden bahsetti. Bu gemiyle birlikte, ülkenin kendi araştırmalarını üstlendiğinin altını çizen Erdoğan, bu noktadan çalışmaların daha da büyüyüp gelişeceğine işaret etti.
 
Türkiye’ye ait 4 sondaj ve 2 sismik araştırma gemisinin olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, artık bu alanda varlık gösterebildiklerini ve dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filoları olduğunu duyurdu. Hem Karadeniz’de hem de Akdeniz’de sondaj çalışmaları yürütmekte olduklarını hatırlatan Erdoğan, su altında yaşanan son gelişmelerden de bahsetti.
 
Karadeniz’de yapılan çalışmalar sonrasında ulaştıkları doğalgazın 2023 yılında ülkenin kullanımına açılacağını duyuran Cumhurbaşkanı, bu sahada hızlı gelişmelerin yaşandığının da altını çizdi. Ülkenin kendi enerji kaynaklarını kullanabilmesi hem de cari açığı kapatmada oldukça önemli olan bu gelişmeleri aktaran Erdoğan, çalışmaların ülkeyi daha da ileri götüreceğini öne sürdü.

sondaj gemisi
 
Abdülhamid Han sondaj gemisinin 7. nesil bir gemi olduğunu hatırlatan Erdoğan, bu son geminin diğerlerinden çok daha üstün özelliklere sahip olduğu vurguladı. Diğer yandan bu çalışmaların milli bir mücadele olduğunun da altını çizdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı da Törendeydi

 Abdülhamid Han sondaj gemisinin uğurlama törenine katılanlar arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de yer aldı. Törende söz alan Bakan Dönmez ise göreve çıkan geminin tüm testleri başarı ile tamamladığını dile getirdi.
 
Bakan Dönmez konuşması esnasında Abdülhamid Han sondaj gemisinin, Mariana Çukuru’ndan da daha derine inebildiğinin altını çizdi. Diğer yandan Karadeniz’deki sondaj çalışmalarının hızlanması için gemilerin Akdeniz’den çekilmesine yönelik konuştu. Bakan Dönmez, böyle bir durumun söz konusu olmadığını, hiçbir zaman Akdeniz’den vazgeçmediklerini ve bugün burada olduklarını ve yarın da olacaklarını ifade etti. Diğer yandan Fatih, Kanuni ve Yavuz gemilerinin de Karadeniz’deki çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.
 
Bakan Dönmez sözlerine Abdülhamid Han sondaj gemisinin, filonun en güçlü gemisi olduğu açıklaması ile devam etti. Akdeniz’de ilk görevine çıkacak olan bu geminin görev süresinin ise 2 ay olarak hedeflendiğini duyurdu. Sondaj gemisi 2 ay boyunca, bölgede arama kuyuları açacak. Diğer yandan Bakan Dönmez, 2 ay boyunca gemi de 200 mürettebatın çalışacağını da aktardı. Diğer yandan çalışmaların gidişatına göre bölgede kalma süresi ve görev süresi uzayabilir.

Sondaj gemisi

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi’nin Özellikleri

 238 metre uzunluğunda inşa edilen Abdülhamid Han sondaj gemisi, 112 metre yüksekliğe ve 42 metre genişliğe sahip. Bu gemi 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme kapasitesine sahip olarak tasarlandı.  9 katlı olarak inşa edilen gemide helikopter pisti de yer alıyor.
 
Gemi, Türkiye’nin ulusal petrol şirketi olan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na ait. Dünyada var olan sondaj gemileri arasında da öne çıkan Abdülhamid Han, Türkiye’de yer alanların içerisinde en gelişmişi. Bu özelliklere sahip sondaj gemisi, dünya genelinde olduça az sayıda bulunuyor.

Etiketler