SON DAKİKA: TOKİ konutlarında yeni gelişmeler ortaya çıktı

Tarihin en kapsamlı konut edindirme TOKİ projesinde aşamalar belirlendi. Az gelirlileri konut sahibi yapacak projede 3 önemli adım hayata geçti. Konut dışında 50 bin ofis eve dönüştürülecek ve gayrimenkul firmalarıyla kampanya yapılacak. İşte TOKİ projesi hakkında son gelişmeler...

SON DAKİKA: TOKİ konutlarında yeni gelişmeler ortaya çıktı

Dar gelirli kişilerin konut sahibi olması için çalışmalar başlatan hükümet, 3 önemli adımla projeyi hayata geçirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 13 Eylül tarihinde açıklayacağı tarihin en büyük sosyal konut projesiyle beraber, 50 bin ofisin konuta dönüştürülmesi ve Emlak Konut liderliğinde gayrimenkul firmalarıyla yeni bir kapsamda başlatılması için az bir zaman kaldı. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konuyla ilgili açıklamasında, "Elimizdeki tüm enstrümanları kullanarak, vatandaşımızın yararına her adımı atıyoruz, atmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

SON DAKİKA: TOKİ konutlarında yeni gelişmeler ortaya çıktı - Resim : 1

TOKİ projesi 81 ilde hayata geçecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, önümüzdeki ay açıklanacak yeni sosyal konut projesi kapsamında 81 ilde inşa edilecek TOKİ projesinin hazırlıklarını yaptıklarını dile getirdi.

SON DAKİKA: TOKİ konutlarında yeni gelişmeler ortaya çıktı - Resim : 2

Üç adımda yeni konut hamlesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Üç adımda yeni konut hamlesi" adı altında yapılacaklarını açıkladı ve sürecin nasıl işleyeceği hakkında bilgi verdi. Açıklamalarda bulunan Kurum,  birinci adımda konut projesi kapsamında, TOKİ 81 ilde sosyal konut inşa edileceğini belirtti. Bunun yanı sıra konut, konut arsası, sanayi siteleri de satılacak.

Sosyal konut projesinde gençlere, emeklilere, şehit yakınlarına, gazilere ve engelli olan vatandaşlara özel kontenjan olacak. Bununla beraber üretim ve istihdamı artırmak adına ülkenin pek çok noktasında küçük ve orta ölçekli işletmeler için sanayi tesisleri inşa edilecek.

SON DAKİKA: TOKİ konutlarında yeni gelişmeler ortaya çıktı - Resim : 3

TOKİ projesinde kimler başvurabilir?

Tarihinin en kapsamlı sosyal konut projesi kapsamında İstanbul'da geliri 16 bin ve diğer illerde 14 bin liranın altında olanlar konut sahibi olmak için TOKİ'ye başvuruda bulunabilecek.

Son zamanlarda artan ev kiraları ve konut fiyatlarına karşı dar gelirli haneleri korumak için çalışmalar yapan hükümet, sosyal konut projesinde aylık ödemelerin vatandaşları zorlamaması için dikkatli çalışmalar yapılıyor.

SON DAKİKA: TOKİ konutlarında yeni gelişmeler ortaya çıktı - Resim : 4

TOKİ projesinde aylık ödemeler belli oldu

Sosyal konut projesi kapsamında aylık ödemelerin hane gelirinin yüzde 30'unu aşmaması için çalışmalar titizlikle tamamlandı. Bununla beraber İstanbul'da ödenecek olan en yüksek aylık 4.800 TL olurken, bu tutar diğer illerde 4.200 TL olacak.

SON DAKİKA: TOKİ konutlarında yeni gelişmeler ortaya çıktı - Resim : 5

Satılamayan ofis konuta dönüştürülecek

Emlak öncülüğünde, gayrimenkul firmalarıyla konut kampanyası yapılması için çalışmalar tamamlandı. İstanbul'da yaklaşık 1,5 milyon, Türkiye genelinde ise 4 milyon metrekare arz fazlası nedeniyle kiralanamayan ya da satılamayan ofis, konut projesine dönüştürülecek.

Son olarak İstanbul genelinde 10 bin, Türkiye genelinde ise 40 bin arz fazlası kiralanamayan ya da satılamayan 50 bin ofis konuta dönüştürülecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, tarihin en kapsamlı konut projesi hakkında,  "Proje kapsamında İstanbul'da geliri 16 bin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olanlar ev sahibi olabilmek için TOKİ'ye başvuru yapabilecek. 30 yaş altı gençlere yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılacak. Yaş skalası ve bir oran belirleyeceğiz. Diyelim ki, konut projesine giremediniz, arsaya başvurup kendi evinizi de yapabileceksiniz. Yeni evliler diye bir kategori olmayacak, onlardan kastımız gençler. 240 aya kadar da vade imkânı olacak." ifadelerine yer verdi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler